Zelové vdolky

Máte rádi kysané zelí? No jasně! Musím tedy přiznat, že tyto nadívané vdolečky jsou opravdu delikátní. Náplň z kysaného zelí a 97% šunky opražené na sádle s cibulkou je uzavřená v nadýchaném kynutém těstě. Po upečení jsem je potřela ještě za horka máslem a všechno dohromady je eňo-ňůňo zážitek pro chuťové buňky.

  • Příprava : 35 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • hladká špaldová mouka - 500 g
  • voda - 300 ml
  • droždí sušené - 1/2 sáčku
  • cukr - 1 lžička
  • sůl - 5 g
  • sádlo - 50 g
  • Na náplň:
  • kysané zelí - 200 g
  • šunka / slanina - 50 g (nebo víc dle chuti)
  • cibule - 1 ks
  • sádlo - 1 lžička
  • Na potření:
  • máslo - 30 g

Postup přípravy

Zaděláme si kynuté těsto jak jsme zvyklí - ručně, v robotu nebo domácí pekárně. Se sušeným droždím to není nic složitého - prostě důkladně promísíme všechny suroviny, až se nám utvoří koule těsta, které se nelepí ke stěnám mísy. Výsledné těsto je opravdu velmi příjemné - tvárné, měkké, ale v podstatě nelepivé. Mísu s těstem vložíme do igelitového sáčku/tašky a necháme ho na teplém místě kynout cca 1,5-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravíme náplň.

Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Zelí na prkýnku rozprostřeme a také nakrájíme na drobnější kousky, ať se nám při jídle netáhnou dlouhé kusy zelí od pusy. Na pánvičce rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a nakrájenou šunku (slaninu) a opečeme dokud nechytne trošku barvu. Cibuli pak přimícháme k zelí.

Jakmile je těsto vykynuté, přenesme jej na lehýnce pomoučený vál. Prohněteme jej a rozdělíme na poloviny. Každou z polovin pak rozšoulíme na váleček a ten rozkrájíme na 8 dílů. Prsty každý kousek roztáhneme, umístíme na něj poctivou lžíci náplně a zabalíme do kuličky. Hotové naplněné bochánky dáme na plech a dlaní zploštíme. Takto naplníme 2 plechy (co plech, to 8 vdolků). Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodinky na teple překynout.

Včas rozpálíme troubu na 180 oC a dáme péct na cca 15 minut dokud nejsou do zlatova vypečené. Z plechu je sesuneme na mřížku, pod mřížku podstrčíme pečící papír (ten, na kterém se pekly) a řádně je ještě za horka pomašlujeme rozpuštěným máslem.

A než se do nich pustíme, tak počkáme, až vystydnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *