Zelové vdolky
Máte rádi kysané zelí? No jasně! Musím tedy přiznat, že tyto nadívané vdolečky jsou opravdu delikátní. Náplň z kysaného zelí a 97% šunky opražené na sádle s cibulkou je uzavřená v nadýchaném kynutém těstě. Po upečení jsem je potřela ještě za horka máslem a všechno dohromady je eňo-ňůňo zážitek pro chuťové buňky.
- Příprava : 35 minut
- Vaření/pečení : 15 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- hladká špaldová mouka - 500 g
- voda - 300 ml
- droždí sušené - 1/2 sáčku
- cukr - 1 lžička
- sůl - 5 g
- sádlo - 50 g
- Na náplň:
- kysané zelí - 200 g
- šunka / slanina - 50 g (nebo víc dle chuti)
- cibule - 1 ks
- sádlo - 1 lžička
- Na potření:
- máslo - 30 g
Postup přípravy
Zaděláme si kynuté těsto jak jsme zvyklí - ručně, v robotu nebo domácí pekárně. Se sušeným droždím to není nic složitého - prostě důkladně promísíme všechny suroviny, až se nám utvoří koule těsta, které se nelepí ke stěnám mísy. Výsledné těsto je opravdu velmi příjemné - tvárné, měkké, ale v podstatě nelepivé. Mísu s těstem vložíme do igelitového sáčku/tašky a necháme ho na teplém místě kynout cca 1,5-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravíme náplň.
Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Zelí na prkýnku rozprostřeme a také nakrájíme na drobnější kousky, ať se nám při jídle netáhnou dlouhé kusy zelí od pusy. Na pánvičce rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a nakrájenou šunku (slaninu) a opečeme dokud nechytne trošku barvu. Cibuli pak přimícháme k zelí.
Jakmile je těsto vykynuté, přenesme jej na lehýnce pomoučený vál. Prohněteme jej a rozdělíme na poloviny. Každou z polovin pak rozšoulíme na váleček a ten rozkrájíme na 8 dílů. Prsty každý kousek roztáhneme, umístíme na něj poctivou lžíci náplně a zabalíme do kuličky. Hotové naplněné bochánky dáme na plech a dlaní zploštíme. Takto naplníme 2 plechy (co plech, to 8 vdolků). Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodinky na teple překynout.
Včas rozpálíme troubu na 180 oC a dáme péct na cca 15 minut dokud nejsou do zlatova vypečené. Z plechu je sesuneme na mřížku, pod mřížku podstrčíme pečící papír (ten, na kterém se pekly) a řádně je ještě za horka pomašlujeme rozpuštěným máslem.
A než se do nich pustíme, tak počkáme, až vystydnou.
Napsat komentář