Zapečené tuňákové těstoviny
Tak tenhle typ jídla máme rádi celá rodina - já protože se vaří skoro sám - v troubě, děti, protože je to vlastně sladké jídlo a manžel, protože se pěkně papá a nemusíme u stolu nikoho 2x pobízet. Vylízané talíře jsou pak jen třešničkou na pomyslném dortu.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 60 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- těstoviny - 250 g
- dýně Hokaido / máslová - 1/4-1/3 středního plodu
- cuketa - 1/2 mladého kusu
- mrkev - 2 kusy
- rajčata - 1 plechovka nebo odpovídající množství čerstvých, loupaných, krájených
- oregáno, tymián, rozmarýn
- větší konzerva tuňáka - 1 ks
- mozzarella z nálevu - 1 balení
Postup přípravy
Zeleninu očistíme a hrubě nastrouháme do větší mísy. Přidáme bylinky, rajčata z plechovky (celý obsah), okapaného tuňáka (je jedno jestli byl v oleji nebo ve vlastní šťávě), okapanou a drobně nakrájenou mozzarellu a vše dobře promícháme. Do misky si odděláme cca 1/4 obsahu mísy a ke zbytku přimícháme suché, nevařené těstoviny.
Troubu rozehřejeme na 200 oC, zapékací mísu odpovídající velikosti vymažeme máslem. Do zapékací mísy přesuneme nudlovou směs, uhladíme ji a nahoru rozprostřeme tu 1/4, co jsme měli stranou. Dělám to tak proto, aby se mi nestalo, že budu mít nahoře nudle, které se jednak pořádně neuvaří a za druhé jsou po upečené tvrdé, těžko kousatelné pro dospělého, natož pro dítě.
Dáme péci na cca 45 - 60 minut, dokud povrch pěkně nezezlátne. Necháme lehce prochladnout, abychom si nespálili pusinky a můžeme se do té dobroty pustit.
Dobry den, cuketu asi nenechat vykapat, ze? A pect zakryte?
Dekuji 🙂
Dobrý den Ivono, cuketu určitě bez vykapávání, veškerou tekutinu z ní pojmou do sebe těstoviny, takže je tam žádoucí a počítá se s ní. Klidně pečte zakryté a nakonec můžete posypat sýrem a nechat v troubě pár minut rozpustit / zapéct, klidně zapněte na ten sýr gril. Ať si pochutnáte! T.