Třený švestkový koláč
Tak co, už máte švestky v bečce a nebo ještě na stromě? V případě druhé varianty se pusťte do přípravy tohoto zákusku. Je to vcelku rychlovka a úspěch zaručen!
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 45 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- švestky - 500 - 600 g
- Na těsto:
- mouka polohrubá - 1 hrnek (á 250 ml)
- cukr krupice - 1/3 hrnku
- prášek do pečiva - 1 lžička
- utlučená vanilka
- máslo - 125 g
- vejce - 2 kusy
- Na žmolenku:
- mouka polohrubá - 1 hrnek
- cukr krupice - 1/2 hrnku
- skořice - 1/2 lžičky
- máslo - 125 g
Postup přípravy
Koláčovou formu si vyložíme pečícím papírem, dobře nám to půjde, kdy jej před tím v dlaních zmačkáme do kuličky a zpátky rozložíme.
Švestky omyjeme a nožem nakrájíme na měsíčky.
Troubu rozehřejeme na 175 oC.
V míse smícháme všechny suroviny na drobenku - máslo musí mít pokojovou teplotu. Vyžmolíme buď prsty a nebo si pomůžeme ručním mixérem, který udělá všechnu práci za nás a navíc bez zaneřáděných rukou.
Ve druhé míse promícháme všechny sypké suroviny a poté přidáme ty tekuté - rozpuštěné máslo a vejce. Mixérem řádně smícháme.
Těsto vylijeme do pečící formy vyložené papírem (nebo vymazané a vysypané). Poklademe hustě měsíčky švestek a na vysoko posypeme drobenkou.
Šoupneme do trouby a pečeme do zlatova - cca 45 minut. Zkoušku propečení můžeme provést špejlí. Servírujeme vychladlé.
Napsat komentář