Tiramisu do skla
Určitě to všichni občas známe, honíme se, jsme v jednom kole, ale situace vyžaduje připravit nějaký zákusek... nezbývá energie ani čas. Tenhle recept je opravdová rychlovka! A které připravit? Budete muset oba, protože se nebudete moci rozhodnout, který je lepší!
- Příprava : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Ovocná verze
- mascarpone - 250 g
- tvaroh - 250 g
- smetana ke šlehání - 200 - 250 ml
- vanilkový cukr - 1 lžíce
- cukr moučka - 2 lžíce (nebo méně)
- cukrářské piškoty - 12 ks
- bílá čokoláda - 100 g
- bobulové ovoce (i mrazené) - 2 hrnky
- rum - 2 - 3 lžíce dle chuti
- Kávová verze
- mascarpone - 250 g
- tvaroh - 250 g
- smetana ke šlehání - 200 - 250 ml
- vanilkový cukr - 1 lžíce
- cukr moučka - 2 lžíce (nebo méně)
- cukrářské piškoty - 12 ks
- kvalitní hořká čokoláda - 100 g
- uvařená káva - 1 šálek vel. espressa
- rum - 2-3 lžíce dle chuti
Postup přípravy
Budeme potřebovat 2 mísy a nebo dvě čisté vázy o objemu cca 1 000 - 1 200 ml - jednu pro ovocnou a jednu pro kávovou verzi.
Příprava základního krému je u obou verzí stejná. Šlehačku vyšlehám do tuha. Ve druhé míse rychle mixérem smíchám mascarpone, tvaroh, vanilkový cukr a moučkový cukr. Poté energicky a během chvilenky zašlehám i šlehačku. Zbytečně dlouho nemixujte. A pak se už postupy liší...
OVOCNÁ VARIANTA:
Začínám vždy ovocnou verzí. Ovoce může být v sezónu čerstvé, mimo sezónu se vůbec nebojte mrazeného. To použijeme přímo z mrazáku, nenecháváme ho nijak povolit, roztát.
Bílou čokoládu si na struhadle nastrouhám na hrubo a většinu vmíchám do základního krému. Vmíchávám ručně, aby se hoblinky nerozbily. Stranou si nechám jen malou hrstečku na finální ozdobu - posypání.
Do hlubokého talíře dám 1/2 hrnku vody a přidám rum dle chuti. Jednotlivé piškoty si dle potřeby přelomím na požadovanou velikost (záleží zda plníte mísu a nebo vázu), máčím v rumové vodě a skládám do mísy/vázy. Jednotlivé vrstvy střídám - piškoty, krém, ovoce... stále dokola, dokud nezaplním nádobu.
Poslední vrstvu tvoří krém, ten buď nanesu lžičkou a nebo stříkám sáčkem s ustřihnutým růžkem (nebo hladkou trezírovací špičkou) takové bochánky. Povrch hotového dezertu zdobíme zbytkem ovoce, hoblinkami z bílé čokolády, lístky máty a čímkoliv dalším. U mrazeného ovoce zvažte, zda jej na vrch dávat, po rozmrazení "ovadne" a není tak pěkné, jako čerstvé. Nabízí se možnost koupit třeba maliny, borůvky, které jsou bez problému k sehnání čerstvé i v zimě.
KÁVOVÁ VARIANTA:
Hořkou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle.
Do hlubokého talíře, ve kterém máme zbytek vody s rumem z ovocné verze přilijeme uvařenou kávu (bez lógru, samozřejmě, pokud někdo dělal "turka"), v případě potřeby dolijeme vodu/rum.
A opět jako u ovocné verze, máčíme piškoty a společně se základním krémem vrstvíme do nádoby - piškoty + krém + vrstva čokolády. Troška čokolády nám musí zbýt, abychom jí mohli posypat hotový dezert. Poslední vrstvu opět tvoří krém nastříkaný hladkou špičkou do formy bochánků.
Povrch kávové verze můžeme ozdobit například ořechy / mandlemi v čokoládě, zbytkem čokolády nebo jiným čokoládovým zdobením a mátou.
Oba dezerty necháme alespoň 3 hodiny (ideálně do druhého dne) odležet. Piškoty do sebe natáhnou syrovátku z mléčných výrobků a chutě se příjemně prolnou. Návštěvu pak necháme, ať si do misek sami nabírají dle své chuti a preferencí.
Určitě vyzkouším
Budu moc ráda, když pak dáte vědět, jak jste si pochutnali 😉 T.