Švestkový koláč se sněhovou čepicí
S tím, jak venku kvetou stromy, zahajuji očistu mrazáku od zásob z loňského léta. Dneska jsem vykouzlila tento koláč se švestkami, skořicí a sněhovou čepicí. Odpoledne si ke kafíčku pěkně pochutnáme.
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- žloutky - 2 ks
- máslo / Hera - 60 g
- cukr (panela) - 30 g
- mléko - 2 lžíce
- hladká špaldová mouka - 80 g
- kypřící prášek - 5 g
- Na čepici:
- ovoce (švestky) - 22 menších kusů
- bílek - 2 ks
- moučkový cukr - 40 g
- skořice - 1 lžička
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 175 oC, větší kulatou koláčovou formu a nebo menší pekáček vyložíme pečícím papírem, případně vymastíme a vysypeme moukou.
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh.
Ke žloutkům přidáme rozpuštěné máslo a cukr, mixérem sešleháme dohromady. Přidáme mléko, následně mouku s kypřícím práškem a pořádně vyšleháme do hladké konzistence. Vzniklé těsto rozetřeme ve stejnoměrné vrstvě na dno připravené formy.
Nahoru naskládáme přepůlené, vypeckované švestky, vždy řezem nahoru (slupkou dolů). Zaprášíme jemně skořicí a zakryjeme sněhem z bílků.
Pečeme cca 25-30 minut, dokud není sníh pěkně zlatavý. Před krájením necháme vystydnout.
Koláč bude stejně dobrý s jakýmkoliv jiným letním ovocem - meruňkami, rybízem, angreštem, třešněmi...
Napsat komentář