Špaldový chlebíček s tvarohem
Tak tento koláč - chlebíček - budete mít ve formě během chvilky a výsledek Vás překvapí. Je krásné kyprý a přesto vláčný díky tvarohové náplni a ovoci. Já použili borůvky, ale výborný bude i s hrstkou rybízu, malin, nebo třeba kouskům jahod nebo meruněk. S chutí do něj!
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 60 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- špaldová celozrnná mouka - 1 hrnek
- polohrubá mouka - 1 hrnek
- cukr (nebo jiné skladidlo) - 1/3 hrnku
- prášek do pečiva - 1 ks
- máslo - 100 g
- mléko - 1/2 hrnku
- vejce - 4 kusy
- Na náplň:
- vejce - 1 kus
- tvaroh - 250 g
- vanilkový cukr - 2 lžíce
- ovoce - 1 hrst
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 175 oC. Chlebíčkovou nebo bábovkovou formu vymažeme máslem (sádlem) a vysypeme hrubou moukou.
V menší misce smícháme ingredience na nádivku. Klidně si můžeme práci urychlit a použít ruční mixér. Tvaroh, vejce a cukr mixérem promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté ručně vmícháme ovoce. Drobné kousky necháme v celku, větší kusy (např. jahody nebo meruňky) drobně nakrájíme. V zimě se nebojte použít i mražené ovoce. Nenechávejte jej rozmrazit, do tvarohu jej vmíchejte přímo z mrazáku. Misku dáme stranou a pustíme se do přípravy těsta.
Do větší mísy vyklepneme celá vejce, přidáme povolené máslo a cukr. Ručním mixérem šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme mléko, krátce prošleháme a nakonec vmícháme mouku (špaldovou i polohrubou) promíchanou s kypřícím práškem. Energicky vymícháme těsto.
Polovinou těsta naplníme připravenou formu. Na toto těsto vylijeme veškerý tvaroh s ovocem a zakryjeme jej zbytkem těsta. To se snažíme, co nejvíce uhladit a urovnat ke stěnám formy. Naplněnou formu dáme do rozehřáté trouby a pečeme dle zvyklostí 45 - 60 minut. Pokud se zdá, že se příliš peče shora, stáhneme po 30 minutách troubu na 150 oC a dopečeme. Propečení zkontrolujeme špejlovou zkouškou - špejli zapíchneme do nejvyššího místa koláče, po vytažení na ní nesmí ulpět žádné těsto. Koláč pečte raději o 5 minut déle, než abyste ho vytáhli syrový.
Upečený chlebíček nechejte cca 10 minut chladnout ve formě a poté jen opatrně překlopte na podnos, sejměte formu a nechte jej zcela vychladnout odkrytý. Jednotlivé porce krájejte až po vychladnutí. V létě bude skvěle chutnat třeba s ovocnou zmrzlinou v zimě s kopečkem šlehačky.
Musim Vam napsat,ze jsem Vas dnes rano objevila,doplnila suroviny a jeste dnes upekla tento chlebicek a k veceri byli syrove livance,ktere budou i na zitrejsi obed do vlaku..Vase stranka se mi moc libi,jelikoz jsou mi Vase recepty blizke chutove a vyberem surovin..rozhodne se k Vasi strance budu vracet,syn 3 roky,je velky mlsoun a livance se syrem budou hodne casto..prosim vymyslejte a piste dal,konecne blog o vareni,ktery je mi blizky.
Vando,
mám velikou radost z takového krásného ocenění. Těší mě, že jsi si vzájemně sedly „do chutí“. Je to pro mě veliká motivace! Děkuji, Tereza
Vypadá to luxusně, hned zítra se do něj pustím 😊
Šárko, děkuji. Těším se na Vaše dojmy. Věřím, že si pochutnáte! Krásný večer, T.