Špaldový chlebíček s tvarohem

Tak tento koláč - chlebíček - budete mít ve formě během chvilky a výsledek Vás překvapí. Je krásné kyprý a přesto vláčný díky tvarohové náplni a ovoci. Já použili borůvky, ale výborný bude i s hrstkou rybízu, malin, nebo třeba kouskům jahod nebo meruněk. S chutí do něj!

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 60 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • špaldová celozrnná mouka - 1 hrnek
  • polohrubá mouka - 1 hrnek
  • cukr (nebo jiné skladidlo) - 1/3 hrnku
  • prášek do pečiva - 1 ks
  • máslo - 100 g
  • mléko - 1/2 hrnku
  • vejce - 4 kusy
  • Na náplň:
  • vejce - 1 kus
  • tvaroh - 250 g
  • vanilkový cukr - 2 lžíce
  • ovoce - 1 hrst

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 175 oC. Chlebíčkovou nebo bábovkovou formu vymažeme máslem (sádlem) a vysypeme hrubou moukou.

V menší misce smícháme ingredience na nádivku. Klidně si můžeme práci urychlit a použít ruční mixér. Tvaroh, vejce a cukr mixérem promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté ručně vmícháme ovoce. Drobné kousky necháme v celku, větší kusy (např. jahody nebo meruňky) drobně nakrájíme. V zimě se nebojte použít i mražené ovoce. Nenechávejte jej rozmrazit, do tvarohu jej vmíchejte přímo z mrazáku. Misku dáme stranou a pustíme se do přípravy těsta.

Do větší mísy vyklepneme celá vejce, přidáme povolené máslo a cukr. Ručním mixérem šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme mléko, krátce prošleháme a nakonec vmícháme mouku (špaldovou i polohrubou) promíchanou s kypřícím práškem. Energicky vymícháme těsto.

Polovinou těsta naplníme připravenou formu. Na toto těsto vylijeme veškerý tvaroh s ovocem a zakryjeme jej zbytkem těsta. To se snažíme, co nejvíce uhladit a urovnat ke stěnám formy. Naplněnou formu dáme do rozehřáté trouby a pečeme dle zvyklostí 45 - 60 minut. Pokud se zdá, že se příliš peče shora, stáhneme po 30 minutách troubu na 150 oC a dopečeme. Propečení zkontrolujeme špejlovou zkouškou - špejli zapíchneme do nejvyššího místa koláče, po vytažení na ní nesmí ulpět žádné těsto. Koláč pečte raději o 5 minut déle, než abyste ho vytáhli syrový.

Upečený chlebíček nechejte cca 10 minut chladnout ve formě a poté jen opatrně překlopte na podnos, sejměte formu a nechte jej zcela vychladnout odkrytý. Jednotlivé porce krájejte až po vychladnutí. V létě bude skvěle chutnat třeba s ovocnou zmrzlinou v zimě s kopečkem šlehačky.

4 Responses to Špaldový chlebíček s tvarohem

  1. Vanda Pulkrabkova

    Musim Vam napsat,ze jsem Vas dnes rano objevila,doplnila suroviny a jeste dnes upekla tento chlebicek a k veceri byli syrove livance,ktere budou i na zitrejsi obed do vlaku..Vase stranka se mi moc libi,jelikoz jsou mi Vase recepty blizke chutove a vyberem surovin..rozhodne se k Vasi strance budu vracet,syn 3 roky,je velky mlsoun a livance se syrem budou hodne casto..prosim vymyslejte a piste dal,konecne blog o vareni,ktery je mi blizky.

    • Tereza

      Vando,
      mám velikou radost z takového krásného ocenění. Těší mě, že jsi si vzájemně sedly „do chutí“. Je to pro mě veliká motivace! Děkuji, Tereza

  2. Šárka Schindlerová

    Vypadá to luxusně, hned zítra se do něj pustím 😊

    • Tereza

      Šárko, děkuji. Těším se na Vaše dojmy. Věřím, že si pochutnáte! Krásný večer, T.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *