Špaldový celozrnný apple pie
Podzim je tu v plné síle a tak je čas na různé jablečné dobroty. Kromě osvědčených klasik se pouštím do různých experimentů a jedním z těch vydařených je tento krasavec s levandulí a skořicí. Udělala jsem zrovna dva a jeden z nich strčila do mrazáku na příště. To si na něm pochutnáme bez práce.
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 45 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- hladká špaldová mouka - 120 g
- celozrnná špaldová mouka - 100 g
- Hera - 125 g
- ocet - 1 lžíce
- vejce - 1 ks
- sůl - špetka
- Na náplň:
- jablka - 10 ks
- jablečný mošt - 125 ml
- bramborová škrobová moučka - 2 lžíce
- cukr nebo jiné sladidlo - dle chuti a potřeby
- skořice - 1-2 lžičky
Postup přípravy
Kulatou zapékací mísu (nebo třeba dortovou formu) vyložíme pečícím papírem. Když ho nejdříve pokrčíme do kuličky a pak rozbalíme, půjde nám to snadněji.
Připravíme si těsto:
Na vál si odměříme mouku, do ní pak strouháme na hrubém struhadle studenou Heru, přidáme ocet, vejce a špetku soli. Rukama vypracujeme hladké, nelepivé těsto a necháme ho chvíli odležet v lednici, než si připravíme jablečnou nápň.
Jablíčka oloupeme a drobně nakrájíme. Vložíme do kastrólku a podlijeme polovinou jablečného moštu. Do druhé poloviny přidáme škrob a důkladně promícháme, aby se nám rozpustily vzniklé žmolky škrobu. Jakmile nám začnou jablíčka pobublávat, můžeme je přisladit, ale podle mého je to zcela zbytečné, sám mošt obsahuje cca 10% cukru o jablíčkách nemluvě, takže zbytečně nedoslazujte., snad jen u extra kyselých jablíček. Zaprášíme skořicí a necháme cca 2 minutky pobublat. Zalijeme druhou půlkou moštu se škrobem a mícháme, mícháme... jakmile začnou bublat a směs zhoustně, vaříme ještě 30-60 sekund za stálého míchání. Poté odstavíme z plotny a necháme stydnout.
Troubu rozehřejeme na 175 oC.
Vyndáme těsto z lednice, propracujeme, oddělíme si cca 1/5, kterou použijeme na ozdobu koláče. Zbytek těsta položíme na pečící papír a vyválíme do kulata na plochu i boky formy. Umístíme do pečící misky, vidličkou propícháme dno a zalijeme jablečnou náplní (nemusí být chladná). Zbytek těsta rozválíme a vykrajovátkem vykrájíme vhodné motivy - podzimní lístky, zamilovaná srdíčka, jablíčka, kytičky... fantazii se meze nekladou. Můžete taky jen ušoulet úzké žížalky a těmi těsto poklást, jako byste dělali mřížkový koláč.
Nazdobený koláč vložíme do formy a pečeme cca 40 minut, dokud těsto nezezlátne. Necháme vystydnout a servírujeme. Výrobně jej doplní třeba kopeček vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.
Když si uděláte koláče rovnou dva a ten druhý chcete zmrazit jako já, tak ho jednoduše celý hotový i s formou obalte těsně potravinářskou fólií a šoupněte k ledu. V den D jej vyndejte cca 30-60 minut dopředu z mrazáku, vybalte a nechte při pokojové teplotě trochu povolit. Troubu rozehřejte na 160 oC a pečte cca 20 minut. Poté troubu zesilte na 175 oC a dopečte do zlatova. Garantuju, že nikdo nepozná, že je ze zmraženého polotovaru vlastní výroby.
Napsat komentář