Slané sýrové lívance

Moje děti milují jídla do tlapky, milují lívance. Dneska jsem přemýšlela nad nějakou slanou variantou lívanců k večeři a vznikly tyto. Jen se po nich zaprášilo. Uvedené množství je pro 2 děti, nebo dospělého a dítě.

  • Příprava : 5 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • vejce - 2 kusy
  • tvrdý sýr (gouda, eidam) - 80 g
  • pivo - 200 ml
  • prášek do pečiva - 1 špetka
  • polohrubá (pšeničná) mouka - 110 g
  • sůl + bylinky - dle chuti

Postup přípravy

Jak je uvedeno v úvodu toto množství je pro cca 2 děti, nebo dospělého + dítě.

Tvrdý sýr na jemno nastrouháme, přidáme k němu další suroviny. Se solí opatrně, sýr sůl trošku nahrazuje. Vše pořádně prošleháme mixérem.

Pánvičku rozpálíme, mašlovačkou lehce proletíme olejem a lžící tvoříme lívance. Opékáme 3-4 minuty pod pokličkou. Poté odkryjeme, otočíme a pečeme další 2-3 minuty bez pokličky. Díky přiklopení pokličkou se lívance pořádně propečou i uprostřed. Mezi jednotlivými dávkami pokličku utřeme, aby nám nakondenzovaná voda nestékala na pánev a lívance nebyly rozmočené.

Vhodným doplňkem je libovolná zelenina, salátek, kysané zelí nebo sterilovaná okurka.

4 Responses to Slané sýrové lívance

  1. Jana

    Prosím,dalo by se pivo nahradit vodou?

    • Tereza

      Dobrý den Jani,
      ano, určitě půjde nahradit vodou. Pokud byste měla po ruce perlivou vodu (klidně ze sodastreamu), tak sáhněte po ní. Přeji, ať si pochutnáte! Tereza

  2. L.

    Dobrý den, je to dobré i za studena? Děkuji za odpověď

    • Tereza Linnertová

      Dobrý den,
      ano, lívance se dají vzít s sebou i na cesty, jako svačinka. T.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *