Shepards pie
Těš se na oběd, je to ŠÍÍÍLENĚ dobré!!!"
Tak těmito slovy jsem lákala manžela, možná to bylo dokonce varování, že na něj moc nezbyde Během hodinového telefonátu s kamarádkou Kristou jsem splácla tento SHEPARDS PIE - dole mleté maso s mrkví, nahoře batátovo-bramborové šťouchání se sýrem.
Zkuste to, je to fakt tak dobré, jak to vypadá 😉
- Příprava : 40 minut
- Vaření/pečení : 40 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na masovou směs:
- mleté maso - 500 g
- mrkev - 5 kusů
- cibule - 1 kus
- olej - 1 lžíce
- bílé víno - 150 ml
- grilovací koření - 1 lžíce
- skořice - 1 lžička
- česnek - 1/2 lžičky
- Na pokličku:
- brambory - 6-8 kusů (dle velikosti)
- batát - 1 kus
- máslo - 2 lžíce
- mléko - 100-150 ml
- sýr - 100 g hrubě strouhaného
Postup přípravy
Cibuli očistíme, drobně nakrájíme a na lžíci oleje necháme zesklovatět. Mrkvičku očistíme a drobně nakrájíme (já jsem použila V-krouhač, nože na julienne nudličky) a přihodíme k cibuli. Společně restujeme asi 3-4 minutky. Přidáme mleté maso a důkladně promícháváme dokud se pěkně nerozdělí na jednotlivé malinké kousíčku, vařečkou mu pěkně pomáháme rozmělnit. Okořeníme, podlijeme vínem a za občasného promíchání dusíme cca 20 minut.
Mezi tím si oloupeme brambory i batáty, nakrájíme a v jemně osolené vodě uvaříme doměkka. Slijeme vodu, přidáme máslo a mléko a společně do jemna rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Sýr nastrouháme na hrubo a vmícháme do bramborového šťouchání.
Udušenou masovou směs rozprostřeme na dno většího pekáčku, nahoru navrstvíme bramborovo-sýrovou směs. Ozdobně uhladíme a šoupneme do trouby rozpálené na 175 oC na cca 35-40 minut, dokud není povrch krásně opečený.
Servírujeme horké, nabíráme obě vrstvy najednou.
Dokonalý oběd, díky Terezko! 🙂