Sacher dort

Je neděle, já nemám nic ke kafíčku a přestože nikdo nepřijede na návštěvu, my si zamlsat můžeme. Nechce se mi ale tvořit nic časově náročného, takže se s Jonáškem přesouváme do kuchyně a za chvilku už dortík trůní v troubě, promazat marmeládou a polít čokoládou je už dílo okamžiku.

  • Příprava : 25 minut
  • Vaření/pečení : 50 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 130 g
  • kypřící prášek - 1 lžička (5 g)
  • moučkový cukr - 50 g
  • máslo - 130 g
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 130 g
  • žloutky - 3 ks
  • bílky - 3 ks
  • cukr krupice - 3 lžíce
  • Na nádivku:
  • meruňkový džem - 1 sklenička
  • Na čokopolevu
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 100 g
  • smetana ke šlehání - 100 ml

Postup přípravy

Začneme tím, že si připravíme dortovou formu o průměru 18-20 cm. Můžeme i větší, ale musíme počítat s tím, že pak bude dort nižší, což tedy nutně nemusí být na závadu. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Troubu rozehřejeme na 170 oC.

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, aby byla úplně tekutá. Mezitím si ušleháme z bílků a 3 lžic cukru tuhý sníh. Dále necháme povolit máslo a ušleháme jej se žloutky a moučkovým cukrem do světlé pěny. Následně do máslové hmoty vmícháme rozpuštěnou čokoládu a opět vyšleháme. Nakonec do čokoládové směsi zašleháme mouku s kypřícím práškem, tu přidáme po troškách, ne všechnu naráz, aby nám našlehaná směs příliš nespadla. Následně po lžících zašleháváme máslovou směs do vyšlehaných bílků. Hotové těsto přeneseme do formy, uhladíme, můžeme uprostřed vytvořit mírný důlek, aby se při pečení nevytvořit příliš vysoký kopeček.

Pečeme cca 50 minut, provedeme špejlovou zkoušku. Jakmile se korpus jeví jako upečený, stáhneme výkon na 150 oC a pečeme ještě 3-5 minut. Poté jej vyndáme z trouby a před plněním necháme zcela vychladnout.

Zatímco korpus chladne, připravíme si čokopolevu - v kastólu přivedeme k varu trošku vody, na kastrol posadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastrol) a vlijeme do ní šlehačku. Počkáme dokud nezačne téměř vařit a dáme bokem z parní lázně. Do vřelé šlehačky přidáme nalámanou čokoládu a chvilku, 5-10 minutek, počkáme, až povolí. Dobře rozmícháme, dokud se hmota nespojí. Necháme vychladnout, aby nebyla úplně tekutá a při polévání dortu trošku držela.

Vychladnutý korpus prořežeme. Záleží na tom, jak jej máme vysoký. Já použila formu 18 cm, takže jsem prořezávala třikrát - vznikly celkem 4 patra, 20 cm formu prořežte dvakrát (3 patra) a pokud jste použili klasickou 23-24 cm, klidně stačí prořezat jen jednou. Pořádně každé patro promažte meruňkovou marmeládou a povrch dortu polijte čokoládovou polevou.

Dejte do lednice na 30 minut, aby poleva ztuhnula a můžete (nemusíte) se pustit do zdobení a servírování. Sacher se tradičně podává s kopečkem šlehačky, ale rozhodně to není nutné. Tento dezert nemusíte skladovat v lednici, stačí vzduchotěsně na chladnějším místě. Vydrží krásně vláčný několik dní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *