U nás doma máme všichni moc rádi řepu a tak spojení řepy a atraktivního jídla, jakým bezesporu jsou burgery, slibovalo prázdné talíře a tak se i stalo.
ŘepaBurgery
- Příprava : 4 minut
- Vaření/pečení : 45 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na housky:
- teplá voda - 190 g
- máslo - 30 g
- vejce - 1 kus
- cukr - 40 g
- sůl - 1 vrchovatá lžička
- droždí - 18 g čerstvého / 1 lžíce sušeného
- hladká (špaldová) mouka - 120 g
- mouka polohrubá - 300 g
- Na burgery:
- vařená červená řepa - 500 g
- batát - 1 střední kus
- ovesné vločky - 60 g
- pepř - dle chuti
Postup přípravy
Přípravu začneme houskami. Jedná se o klasické kynuté těsto. Vodu používáme teplou, máslo rozpustíme, přidáme vejce, cukr a vše promícháme. Přidáme živé droždí. Následně mouku (případně společně s ní sušené droždí, pokud jsme nepoužili živé) a sůl. Vymísíme pružné, hladké těsto. Pomoci si můžeme robotem, domácí pekárnou nebo mixérem s hnětacími metlami. Těsto necháme cca 1,5 hodiny na teplém místě kynout. Poté jej rozdělíme na 8 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky. Ty umístíme na plech vyložený pečícím papírem dostatečně daleko od sebe - hodně nabudou. Necháme je ještě další hodinu kynout. Poté je potřeme rozpuštěným máslem nebo rozšlehaným vejcem či mlékem, sypeme sezamovými semínky. Pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 185 oC. Po upečení necháme housky vystydnout na mřížce.
Přípravu burgerů začneme upečením batátu. Batát rozkrojíme podélně na dvě poloviny. Řeznou stranu potřeme lehce olejem a vložíme na 20-30 minut do trouby, ve které se pekly housky. Po upečení vydlabeme lžičkou dužinu batátu ze šlupky. Batáty dáme do misky, na jemno přistrouháme vařenou řepu a vmícháme namleté ovesné vločky. Dle chuti můžeme přidat oblíbené koření / bylinky. Já jsem použila pouze trochu čerstvě mletého pepře. Ručně vymícháme těstíčko. Rukama vytvarujeme 4 placky. Tyto položíme na pečící papír potřený olejem a pečeme asi 25-30 minut. Horké vkládáme do housek.
K servírování můžeme použít například kozí sýr, který se k řepě velmi hodí. Dále můžeme doplnit čerstvou zeleninou a také oblíbeným dresingem ze zakysané smetany.
Napsat komentář