Rajská polévka s krupicovými obláčky
Rajda... jak se říká rajské u Vás? My jsme tedy dneska měli rajdu, to je záruka prázdných talířů. Doplnila jsem ji krupicovými nočky, které jsou tak lehoučké, že jsou to spíš obláčky.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 15 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na polévku:
- domácí rajčata - 1 kg
- NEBO passata (rajčatové pyré) - 750 ml
- rajský protlak - 1 sklenička
- provensálské bylinky
- cibule - 1 ks
- vývar (hovězí) - 300-400 ml
- olej - 2 lžíce
- Na nočky:
- máslo - 60 g
- vejce - 1 ks
- žloutek - 1 ks
- krupice - 6 vrchovatých lžic
- sůl - 1/2 lžičky
- koření, zelené bylinky - dle chuti
Postup přípravy
Přípravu začneme krupicovými nočky. V míse vyšleháme povolené máslo a sůl do světlé pěny. Potom přidáme žloutek a ještě krátce vyšleháme, aby se vše spojilo a vzniklá hmota byla pěkně nadýchaná. Přidáme krupici, celé vejce a bylinky. Vyšleháme, až se vše spojí. Přikryjeme polévkovým talířem a necháme odpočívat 20-30 minut. Poté dáme vařit cca 2 litry vody, dvěma lžičkami tvoříme malé nočky (při vaření nabudou). Polévkový talíř navlhčíme a nočky si na něj naskládáme. Jakmile se voda vaří, opatrně do ní nahážeme všechny noky a při velmi mííííírném varu vaříme cca 15 minut.
Na polévku buď spaříme, oloupeme domácí rajčata a rozmixujeme domácí rajčata a nebo použijeme již hotovou passatu (koupenou nebo třeba domácí - já si v létě mrazím do sáčků, někdo zavařuje). Cibuli očistíme a oleji orestujeme do sklovita. Zalijeme passatou, přidáme protlak, vývar, koření - bylinky a vaříme cca 12-15 minut. Občas promícháváme, aby se nám polévka nepřichytla. Pozor, je dost hustá a jak se vaří, tak chlópe, ať se neopaříte 😉 na míchání je lepší delší vařečka. Pokud máte raději sladkou rajskou, můžete na konci vaření přidat lžičku cukru nebo jiného sladidla.
Napsat komentář