Rajčatovo-olivový kiš
Jonášek měl dneska poprvé květák, dostal jej s mrkvičkou a batátem a hravě slupnul celou misku. My jsme s manželem taky neměli problém zlbajznout všechen kiš - dneska "po italsku" s rajčetem, mozzarellou, olivami a bazalkou.
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 35 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Těsto
- hladká špaldová mouka - 200 g
- máslo - 100 g
- voda - 5 lžic
- žloutek - 1 ks
- sůl
- Náplň
- tvaroh - 250 g
- mléko - 50 ml
- vejce - 1 ks
- bílek - 1 ks
- mozzarella z nálevu - 125 g
- rajčata - 5 ks
- olivy - hrstka
- oregáno / bazalka
- sůl
Postup přípravy
Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a vykrojíme tuhý zbytek od šťopky. Rajčata umístíme řezem nahoru do zapékací misky a dáme do trouby na cca 10 minut.
Předpékám je ze dvou důvodů - jednak se mi pak pěkně loupou a za druhé nepustí tolik vody do koláče, protože ta se částečně odpaří a částečně vyteče při předpékání. A navíc teď v zimním období nemají rajčata bohatou sluníčkovou chuť, jako v létě a tímto předpečením se jim chuti trošku dodá.
Než se upečou, připravíme si z mouky, másla nastrouhaného na hrubém struhadle, žloutku a vody těsto. Zpracováváme jej na vále. Homogenní směs můžeme (nemusíme, pokud spěcháme) dát do lednice na 30 minut (i déle). Těsto pak rozválíme přímo na pečícím papíře a vysteleme s ním koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme na 5-7 minut do trouby rozehřáté na 180°C předpéct.
Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh, mléko, vejce a nakrájenou bazalku mixérem spojíme v míse. Přidáme na drobno nakrájenou mozzarellu a trošku soli. Olivy bez pecky můžeme nakrájet, jinak mohou zůstat i v celku. Rajčata opatrně vyloupneme ze slupky.
Na předpečený korpus vylijeme tvarohovou náplň, poklademe rajčaty řezem nahoru a obsypeme olivami. Koláč strčíme do trouby a na 180°C pečeme cca 35-40 minut, dokud není povrch krásně zlatý. Necháme pár minut prochladnout a můžeme se do něj pustit.
Napsat komentář