Pribiňáčkové tyčinky v hořké čokoládě
Před časem jsem četla nějaký test svačinek pro děti, mezi nimi byly i různé "tvarohové" tyčinky. No propadák šílený, samá chemie, cukr a tak podobně. Od té doby mi leží v hlavě a dneska jsem se konečně dostala k jejich realizaci.
- Příprava : 60 minut
- Obtížnost : střední
Suroviny
- Náplň
- jogurt - 500 g
- smetana ke šlehání - 200 ml
- vanilkový cukr - 1 ks
- Čokokabátek
- vysokoprocentní hořká čokoláda - 100 g
- kokosový olej - 1/2 lžičky
Postup přípravy
Přípravu začneme 24 hodin dopředu, kdy smícháme jogurt, smetanu a cukr. Plastové sítko vyložíme pánským látkovým kapesníkem (nebo jiným plátýnkem), přelijeme jogurtovou směs, zakryjeme, aby nám pribiňáček shora neosychal a necháme 24 hodin vykapat v lednici.
Alternativa: Můžeme udělat tyčinky s kousky ovoce - použijeme mrazem sušené, nožem nasekáme. Tím získáme s kousky jahod, malinami, borůvkami atd. Nebo můžeme vmíchat kousíčky čokolády (nastrouhat nesekat ať nejsou příliš ostré), případně přidat kokos. Fantazii se meze nekladou. Tyto ingredience přidáváme před překapáváním.
Buďte trpěliví a dobu překapávání nezkracujte, jinak bude těsto příliš řídké a tyčinky nebudou držet tvar - nejen při potahování, ale i při konzumaci.
Po překapání si připravte igelitový sáček nebo jednorázový zdobící (trezírovací) sáček. Naplňte jej těstem a nůžkami ustřihněte rožek tak, aby vám vznikl otvor velký asi jako pětikoruna. Kousek pečícího papíru si položte na plastové prkénko a sáčkem nastříkejte tyčinky. Nastříkané tyčinky na prkénku vložte na necelou hodinku do mrazáku prochladnout.
Po zhruba 50ti minutách nalámejte čokoládu a nad parou ji rozpusťte s 1/2 lžičkou kokosového oleje. Víc není potřeba, jde nám jen o to, aby čokoláda zřídla. Poté vyndejte z mrazáku tyčinky a případně je nožem překrájejte na požadovanou délku cca 5 cm. K ruce si vezměte vidličku a lžičku.
Potahování provádějte nad kastrůlkem s rozpuštěnou čokoládou. Vidličkou podeberte vždy jednu tyčinku, polévejte ji čokoládou tak, aby zbylá okapávala zpět. Potaženou tyčinku sesuňte z vidličky zpět na pečicí papír a následně vraťte na cca 10 minut do mrazáku pořádně zatuhnout.
Skladujte v lednici maximálně 2 dny, nebo v mrazáku (před konzumací nezapomeňte dopředu vytáhnout) do snědení.
Napsat komentář