Pórková polévka
U nás velmi oblíbená polévka, kterou dělám s různými obměnami zeleniny. Dělám ji samozahuštěnou - tedy bez jíšky, mouky, krupice, vloček...
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 13 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- pórek - 1 kus
- mrkev - 4 středně velké
- brombory - 2 středně velké
- řapíkatý celer - 2 výhony
- cuketa / patizón - kousek
- zelená petrželka - hrstka posekané
- olej - 1 lžíce
- kmín, česnek, sůl
- vývar - cca 500 ml
Postup přípravy
Na lžíci oleje nechám zvadnout pórek, občas ho promíchám, ať se mi nepřichytí. Přidám očištěnou a drobně nakrájenou zeleninu. Zaliju vývarem (případně i jen vodou, pokud nemám), dodám oblíbené polévkové koření (kmín, česnek) a s citem osolím. Vše vařím 13 minut. Poté 3 naběračky "hustého" - tedy zeleniny - dám stranou a zbytek v kastrólu rozmixuju tyčákem do hladka. Vrátím zeleninu, přidám nasekanou zelenou petrželku a můžu nalévat na talíře.
Ráda tuto polévku dělám také s batátem a někdy přidávám 1/2 plechovky kokosového mléka (po rozmixování a už nevařit!).
Napsat komentář