Pomazánka z kořenové zeleniny
Silvestr je tady a my jsme připravení - šampaňské otevřené, jednohubky namazané... a čím? Pomazánkou z kořenové zeleniny s ovesnými vločkami a lahůdkovým droždím. Je výborná teplá i studená.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 20 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- mrkev + celer + petržel - celkem 450 g
- cibule - 2 ks
- olej - 2 lžíce
- červená čočka - 7 lžic
- ovesné vločky - 4 lžíce
- vývar
- zelené bylinky - majoránka / tymián / petrželka...
- sůl
- česnek
- lahůdkové droždí - 8 lžic (nemusí být)
Postup přípravy
Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubo, nebo na julienne nudličky. Cibuli očistíme, jemně nakrájíme a v pánvi nebo kastrólku na oleji necháme zesklovatět. Přidáme zeleninu, krátce orestujeme, přisypeme čočku, promícháme a zalijeme vývarem, ale jen trošku, aby vyloženě neplavala a přidáme česnek. Dusíme do +/- měkka - cca 15-20 minut, v průběhu občas promíchneme a v případě potřeby ještě podléváme vývarem.
Než se nám udusí zeleninka s čočkou, připravíme si vločky - dáme je do hrnku a zalijeme vařící vodou cca 1,5 cm nad vločky. Necháme nabobtnat.
Jakmile je zelenina hotová, smícháme ji s vločkami a rozmixujeme tyčákem na požadovanou hrubost. Přidáme sůl, zelené bylinky a případně další koření (pepř...). Nakonec vmícháme lahůdkové droždí, jeho množství můžeme přizpůsobit tomu, jak moc ho máme rádi - dát více, či méně. Lze jej úplně vynechat a dát třeba lžíci hořčice.
Pomazánka je chutná doplněná například kyselým okurkem nebo rajčetem na ozdobu.
Teri, kam přijde ta čočka prosím?
Katy, díky za upozornění. Celkem podstatná věc se mi z receptu vykouřila! Čočka přijde na pánvičku hned po kořenové zelenině, dusí se společně. Recept jsem už opravila, jsi zlatá! Krásný den, Tereza