Pomazánka z kořenové zeleniny

Silvestr je tady a my jsme připravení - šampaňské otevřené, jednohubky namazané... a čím? Pomazánkou z kořenové zeleniny s ovesnými vločkami a lahůdkovým droždím. Je výborná teplá i studená.

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 20 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mrkev + celer + petržel - celkem 450 g
  • cibule - 2 ks
  • olej - 2 lžíce
  • červená čočka - 7 lžic
  • ovesné vločky - 4 lžíce
  • vývar
  • zelené bylinky - majoránka / tymián / petrželka...
  • sůl
  • česnek
  • lahůdkové droždí - 8 lžic (nemusí být)

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubo, nebo na julienne nudličky. Cibuli očistíme, jemně nakrájíme a v pánvi nebo kastrólku na oleji necháme zesklovatět. Přidáme zeleninu, krátce orestujeme, přisypeme čočku, promícháme a zalijeme vývarem, ale jen trošku, aby vyloženě neplavala a přidáme česnek. Dusíme do +/- měkka - cca 15-20 minut, v průběhu občas promíchneme a v případě potřeby ještě podléváme vývarem.

Než se nám udusí zeleninka s čočkou, připravíme si vločky - dáme je do hrnku a zalijeme vařící vodou cca 1,5 cm nad vločky. Necháme nabobtnat.

Jakmile je zelenina hotová, smícháme ji s vločkami a rozmixujeme tyčákem na požadovanou hrubost. Přidáme sůl, zelené bylinky a případně další koření  (pepř...). Nakonec vmícháme lahůdkové droždí, jeho množství můžeme přizpůsobit tomu, jak moc ho máme rádi - dát více, či méně. Lze jej úplně vynechat a dát třeba lžíci hořčice.

Pomazánka je chutná doplněná například kyselým okurkem nebo rajčetem na ozdobu.

2 Responses to Pomazánka z kořenové zeleniny

  1. Katka

    Teri, kam přijde ta čočka prosím?

    • Tereza

      Katy, díky za upozornění. Celkem podstatná věc se mi z receptu vykouřila! Čočka přijde na pánvičku hned po kořenové zelenině, dusí se společně. Recept jsem už opravila, jsi zlatá! Krásný den, Tereza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *