Pizza z droždí

Když je deštivé počasí a nemůžeme ven na zahradu, je nutné děti nějak zaměstnat a není tajemstvím, že když si děti připraví sami jidlo, o to víc jim chutná a s pizzou to není jinak...

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • hladká (špaldová) mouka - 500 g
  • droždí sušené - 1/2 sáčku (5 g)
  • voda vlažná - 330 ml
  • olivový olej - 3 lžíce
  • sůl - 2 lžička
  • med - 1 lžíce
  • oregáno
  • Na ozdobu:
  • rajčatové pyré
  • šunka, sýr
  • olivy, kukuřice, ananas, artyčoky

Postup přípravy

Nejprve začneme trochu rozvahou, kdy připravit těsto, protože potřebuje dobu na kynutí. Kynout může buď v teple cca 1,5 hodiny a nebo v lednici 6-10 hodin. Pokud tedy jdete do práce, těsto hravě zvládnete v domácí pekárně nebo robotu umíchat během pár minut ráno, dáte jej do lednice a po práci už jen vyválíte, nazdobíte a dáte do trouby. Pokud s přípravou začínáte odpoledne, můžete jej nechat kynout klasicky při pokojové teplotě cca 2 hodinky, v troubě nebo na topení postačí hodinka až hodinka a půl.

Tak jdeme na to. V případě, že jdeme těsto zpracovávat v robotu nebo v domácí pekárně, umístíme do nádoby nejprve tekuté suroviny a poté sypké. Robota zapneme na stupeň jedna a jakmile je mouka všechna zapracovaná, zvýšíme na vyšší otáčky. Necháme jej pracovat 4-5 minut, dokud nevytvoří hladké, pružné, mírně lepivé těsto, které se krásně odlepuje od stěn. V pekárně použijeme program těsto a po vymísení jej přemístíme do mísy. Pokud se do přípravy pouštíme ručně, zpracováváme těsto nejprve v míse a jakmile nám mouka +/- nasaje vodu, pokračujeme na vále. Je to trošku makačka, ale za trochu námahy to stojí. Ruční zpracovávání trvá o něco málo déle, chce to s těstem pracovat alespoň 10 minut, než dosáhneme sametové konzistence. Jakmile je těsto vypracované, necháme ho v míse, mísu zabalíme do igelitového sáčku a necháme kynout - v lednici a nebo v teple, jak je popsáno v úvodu receptu.

Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál. K podsypávání používáme POLOHRUBOU mouku. Uvedené množství je na 3 kulaté pizzy o průměru cca 28 cm nebo na 1,5 velkého plechu. Propracované těsto si rozdělíme na 3 bochánky, každý z nich na pomoučeném vále prsty (válečkem) roztáhneme do požadované velikosti.

A dále už postupujeme podle vlastních chutí - potřeme rajčatovým základem, posypeme oregánem a poklademe surovinami dle chuti. Hotovou pizzu dáme péci do předehřáté trouby na 170 oC na cca 15 minut, dokud není krásně zlatavá. Po upečení můžete okraje pizzy potřít olivovým olejem, do kterého jste rozetřeli česnek, ale není to nutné a ne ke všem náplním se to hodí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *