Petrželkové knedlíčky
Nic světoborného, prostě knedlíčky zn. knedlíček. Některé vývary, ať už zeleninové nebo masové po nich zkrátka volají.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 6 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- strouhanka - 100 g
- mléko - 100 g
- vejce - 1 ks
- sůl
- petrželka / libeček
Postup přípravy
Do misky vrhneme všechny ingredience a ručně (nemusíte ani špinit mixér) vymíchejte lehce lepivé těsto, které ovšem musí držet ve formě kuliček. Nechte jej 3-4 minutku odpočinout a vyzkoušejte konzistenci. Množství strouhanky berte jako orientační, protože každá má jinou nasákavost a také vejce jsou pokaždé jinak velká. Takže pokud je těsto příliš řídké, přidejte opatrně strouhanky a zase nechejte 2 minutky odpočívat.
Z uvedeného množství našoulíte cca 30 kousků o průměru dvoukoruny. Já si vždy polovinu schovám do mrazáku na příště. Rozložím je do krabičky, aby se nemačkaly a neslepily se mi.
Vaříme přímo v polévce (nebo i separátně v osolené vodě, máte-li k tomu zvláštní důvod) cca 6 minut. Pokud odebíráme ty z mrazáku, tak ty vařme o minutku déle.
Recept na polévku z fotky:
Půlku velkého pórku jsem drobně nakrájela a na lžíci oleje nechala zvadnout. Přidala na nudličky nakrájené - 3 mrkve, 1 petržel, 2 menší brambory a půlku malé cukety. Dolila vodou do 2 litrů, přidala vývar, domácí vegetu, trošku soli, petržel, libeček a vařila 15 minut. Na posledních 7 minut jsem přidala 15 kusů knedlíčků a polívku dovařila s nimi. Ochutnala a dosolila.
Napsat komentář