Perníkový dort
Dostala jsem chuť na perník!
Já: Poraď mi, čím to mám zakrýt?
Manžel: To nezakrývej...
Já: Musím, to okorá...
Manžel: Neokorá, to sežerem!
Perník s melasou a 1/4 litrem jablečného moštu v těstě, punčovou nádivkou a čokoládou nahoře.
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 40 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Perníkový korpus
- máslo / Hera - 125 g
- třtinový cukr - 3 lžíce
- vejce - 1 ks
- melasa - 3 pořádné lžíce
- mouka polohrubá - 2 a 1/2 hrnku
- zázvor (sušený) - 1 lžička
- perníkové koření - 2 lžičky
- kypřící prášek - 1 lžička
- jedlá soda - 1 lžička
- jablečný mošt - 250 ml
- Punčová nádivka
- pikantní marmeláda - 200 g
- rum - 2 lžíce
- Čokoládová poleva
- smetana ke šlehání - 100 ml
- vysokoprocentní hořká čokoláda - 200 g
Postup přípravy
A jdeme na perník.
Připravíme si kulatou dortovou formu - vymažeme, vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem, jak je kdo zvyklý. Troubu rozpálíme na 175 oC.
Do misky dáme tuk, vejce, melasu a pokud sladíme tak nějak normálně, můžeme přidat 3 lžíce cukru. Pokud někdo sladí opravdu málo, lze úplně vynechat. Sladkou chuť nám totiž dodá jablečný mošt. Melasu můžete použít v podstatě jakoukoliv, já používám "blackstap", která je sice méně sladká, ale zato obsahuje nejvíce hodnotných látek. Všechny tyto 3 (4) suroviny vyšleháme do hladkého krému.
Jablečný mošt dáme na 30 s. do MW, aby byl mírně teplý. K máslové směsi přidáme mouku, koření a sodu s kypřícím práškem. Prošleháme, přidáme mošt a RYCHLE mixérem spojíme v homogenní, spíš hustší těsto. Mixování zbytečně neprotahujeme, jakmile je spojeno, tak těsto zručně přemístíme do dortové formy. Snažíme se jej co nejvíce zarovnat a spíš nahrnout ke krajům, ať nemáme uprostřed kopeček.
Šup s ním do trouby na cca 35-45 minut, propečení zkontrolujeme špejlí - zapíchneme do nejvyššího místa koláče a pokud ji vytahujeme suchou, bez drobečků máme upečeno. Necháme zcela vychladnout na mřížce a neoždibáváme
Zkouška trpělivosti je u konce, korpus je chladný, jedeme dál. Do malinkého kastrůlku vlijeme šlehačku a téměř ji přivedeme k varu, odstavíme ji ze sporáku, přidáme nalámanou čokoládu, upravíme ji tak, aby byly všechny kousky +/- ponořené a necháme stát.
Z korpusu odkrojíme tu nejvyšší vybouleninu, tak aby zbytek už byl +/- s rovnými stěnami. Zbytek korpusu překrojíme horizontálně na půl, prostřední díl obrátíme (jako když otevíráme knihu) na servírovací mísu (to co bylo dole je teď nahoře) a vybouleninu, kterou jsme uřízli jako první rozdrobíme na jemné drobečky (můžeme si pomoci mixérem). V misce drobečky spojíme se zavařeninou a rumem. Navrstvíme na plát, který máme na servírovací misce, uhladíme a přiklopíme druhým plátem tak, že plocha, která byla na dně dortové formy je teď nahoře.
Dokončíme čokoládu - lžičkou promícháme šlehačku s čokoládou dokud nezískáme krásně hladkou, jednolitou směs. Uděláme si místo v lednici. Promazaný perník ozdobíme čokoládou, dáme na 20-30 minut do lednice, krájíme horkým suchým nožem, zdobíme a jíme.
Skladování: perník neskladuji v lednici. Je to zbytečné, není tam žádná surovina, která by podléhala skáze. Stačí při pokojové teplotě zakrýt nebo zavřít do dobře těsnící nádoby.
Napsat komentář