Perníkový dort

Dostala jsem chuť na perník!

Já: Poraď mi, čím to mám zakrýt?
Manžel: To nezakrývej...
Já: Musím, to okorá...
Manžel: Neokorá, to sežerem!

Perník s melasou a 1/4 litrem jablečného moštu v těstě, punčovou nádivkou a čokoládou nahoře.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Perníkový korpus
  • máslo / Hera - 125 g
  • třtinový cukr - 3 lžíce
  • vejce - 1 ks
  • melasa - 3 pořádné lžíce
  • mouka polohrubá - 2 a 1/2 hrnku
  • zázvor (sušený) - 1 lžička
  • perníkové koření - 2 lžičky
  • kypřící prášek - 1 lžička
  • jedlá soda - 1 lžička
  • jablečný mošt - 250 ml
  • Punčová nádivka
  • pikantní marmeláda - 200 g
  • rum - 2 lžíce
  • Čokoládová poleva
  • smetana ke šlehání - 100 ml
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 200 g

Postup přípravy

A jdeme na perník.
Připravíme si kulatou dortovou formu - vymažeme, vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem, jak je kdo zvyklý. Troubu rozpálíme na 175 oC.

Do misky dáme tuk, vejce, melasu a pokud sladíme tak nějak normálně, můžeme přidat 3 lžíce cukru. Pokud někdo sladí opravdu málo, lze úplně vynechat. Sladkou chuť nám totiž dodá jablečný mošt. Melasu můžete použít v podstatě jakoukoliv, já používám "blackstap", která je sice méně sladká, ale zato obsahuje nejvíce hodnotných látek. Všechny tyto 3 (4) suroviny vyšleháme do hladkého krému.

Jablečný mošt dáme na 30 s. do MW, aby byl mírně teplý. K máslové směsi přidáme mouku, koření a sodu s kypřícím práškem. Prošleháme, přidáme mošt a RYCHLE mixérem spojíme v homogenní, spíš hustší těsto. Mixování zbytečně neprotahujeme, jakmile je spojeno, tak těsto zručně přemístíme do dortové formy. Snažíme se jej co nejvíce zarovnat a spíš nahrnout ke krajům, ať nemáme uprostřed kopeček.

Šup s ním do trouby na cca 35-45 minut, propečení zkontrolujeme špejlí - zapíchneme do nejvyššího místa koláče a pokud ji vytahujeme suchou, bez drobečků máme upečeno. Necháme zcela vychladnout na mřížce a neoždibáváme 

Zkouška trpělivosti je u konce, korpus je chladný, jedeme dál. Do malinkého kastrůlku vlijeme šlehačku a téměř ji přivedeme k varu, odstavíme ji ze sporáku, přidáme nalámanou čokoládu, upravíme ji tak, aby byly všechny kousky +/- ponořené a necháme stát.

Z korpusu odkrojíme tu nejvyšší vybouleninu, tak aby zbytek už byl +/- s rovnými stěnami. Zbytek korpusu překrojíme horizontálně na půl, prostřední díl obrátíme (jako když otevíráme knihu) na servírovací mísu (to co bylo dole je teď nahoře) a vybouleninu, kterou jsme uřízli jako první rozdrobíme na jemné drobečky (můžeme si pomoci mixérem). V misce drobečky spojíme se zavařeninou a rumem. Navrstvíme na plát, který máme na servírovací misce, uhladíme a přiklopíme druhým plátem tak, že plocha, která byla na dně dortové formy je teď nahoře.

Dokončíme čokoládu - lžičkou promícháme šlehačku s čokoládou dokud nezískáme krásně hladkou, jednolitou směs. Uděláme si místo v lednici. Promazaný perník ozdobíme čokoládou, dáme na 20-30 minut do lednice, krájíme horkým suchým nožem, zdobíme a jíme.

Skladování: perník neskladuji v lednici. Je to zbytečné, není tam žádná surovina, která by podléhala skáze. Stačí při pokojové teplotě zakrýt nebo zavřít do dobře těsnící nádoby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *