Ostrý zázvorový likér
Lék, který se hodí nejen ve chřipkovém období. Je lahodný a má opravdu grády! Z uvedeného množství získáme asi 750 ml likéru.
- Příprava : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- vodka - 1/2 litru
- čerstvý zázvor - cca 150 g již očištěného
- pomeranče - 2 ks
- citróny - 2 ks
- med - 6 lžic
Postup přípravy
Připravíme si cca litrovou skleněnou nádobu s dobře těsnícím víčkem, případně použijeme igelitový sáček a gumičku k uzavření.
Zázvor očistíme, pomeranče a citróny oloupeme. Zázvor buď jemně nastrouháme, nebo ještě lépe rozmixujeme v cca 250 ml vodky. Zbytkem vodky důkladně vypláchneme mixovací nádobu, aby žádný zázvor nepřišel v niveč. Oloupané citróny a pomeranče nakrájíme na tenké plátky, přidáme k zázvoru a vodce. Nakonec vmícháme med, sem tam promícháme, dokud se nerozpustí.
Poté nádobu uzavřeme a necháme v chladu minimálně 48 hodin odležet. Můžete nechat klidně dýl, třeba měsíc o to větší účinnek bude likér mít.
Po odležení nasadíme na misku sítko, do sítka dáme látkovou utěrku a přes ni přelijeme obsah sklenice. Veškeré ovoce pak v utěrce důkladně vyždímáme. Můžeme také vložit do mixéru, rozmixovat a znovu přes utěrku přecedit, získáme maximum vitamínu C obsaženého v citrusech.
Tento likér je také krásným dárkem!
Napsat komentář