Ostří hoši

A jedno z mnoha vánočních cukroví. Každá rodina má svůj oblíbený druh, kterého se peče vždy obrovské množství a i přes to je první vysbíráno z mísy a vyjedená plechovka. U nás jsou to, kromě vanilkových rohlíčků, Ostří hoši. I přes poměrně pracný postup doporučuji nic nenahrazovat a postupovat podle "dobového" popisu. Vyplatí se to, náhražky jsou v tomto případě na škodu.

Kam má paměť sahá,  pékávala toto cukroví babička. Pak jí pomalu docházely síly a nějaký rok nám Ostří hoši na míse chyběli. Teď už třetí Vánoce se vždy sejdu se svou maminkou a společně jich pečeme trojnásobnou dávku a stejně je na příděl!

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 10 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • hladká (špaldová) mouka - 100 g
  • moučkový cukr - 50 g
  • mleté vlašské ořechy - 50 g
  • máslo - 100 g
  • Na náplň:
  • cukr krupice - 6 lžic
  • voda - 6 lžic
  • mleté vlašské ořechy - 70 g
  • cukr moučka - 50 g
  • máslo - 70 g
  • Na polevu:
  • 100% tuk - 60 g
  • cukr moučka - 50 g
  • škrob (bramborový) - 18 g
  • kakao holandského typu - 8 g

Postup přípravy

Na vále vypracujeme ze všech surovin těsto a dáme jej do chladu, nejlépe přes noc. Rozválíme na sílu cca 4 mm, kulatou vykrajovačkou děláme kolečka a pečeme na cca 170 oC po dobu 10 minut do růžova.

Na krém v míse vyšleháme změklé máslo s vlašskými ořechy a 50 g moučkového cukru. Poté si v kastrůlku svaříme na nit 6 lžic vody a 6 lžic cukru. Jak na to? Do kastrůlku dáme vodu, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme na středním stupni. Sladká voda nám nejprve bude bublat, poté budou bublinky línější a my uvidíme, že se z vody stává hustotou spíš sirup. Vaříme ještě chvíli, zkoušíme hustotu a ve chvíli, když už je sirup opravdu "líný téct", tak vypneme. Vrátíme se k vyšlehanému krému, opět zapneme mixér a cukrový sirup zašleháváme postupně do krému.

Tímto krémem ihned plníme upečené korpusy. Ty pak rozložíme po stole a jdeme na přípravu čokoládové polevy.

Tuto čokoládovou polevu děláme na ostré hochy tradičně, ale klidně si ji můžete doma připravit z vysoceprocentní hořké čokolády a lžičky 100% tuku (obojí rozpustit, promíchat a natírat na naplněná kolečka). Pokud ovšem chcete dodržet dobový, rodinný recept, pokračujeme v krasojízdě.

Do kastrolku dáme 100% tuk a mírném ohni ho rozpustíme. Přidáme moučkový cukru předem promíchaný se škrobovou moučkou a vše dobře mícháme. Pozor nesmí se začít vařit. Nakonec přidáme prosáté kakao. Mícháme už bez zahřívání než začne poleva mírně tuhnout. Lžičkou pak nanášíme na jednotlivé slepené ostré hochy.

Poznámky: U nás se dělají taková ta ozobaná kolečka - jakoby hodně hustá kytička. Doporučuji pohlídat troubu, pečou se hodně rychle a nesmí zhnědnout, to pak není ono.

4 Responses to Ostří hoši

  1. Eva

    Moje maminka je polévala hodně ostrou citronovou polevou.Proto ostří hoši.Recept nemám,tak jí dělám podle sebe.Jak od maminky však není.

  2. Eva

    Moje maminka dávala nahoru citronovou polevou,hodně ostrou. Recept nemám,tak jí dělám od oka.Jak od maminky však není.

  3. Katka

    Možná mám dlouhé vedení, prozradís tajemství názvu receptu? 🙂

    • Tereza Linnertová

      Katy, myslím, že Tvé vedení je zcela v pořádku. Vím, že už jako děti jsme u babičky pátraly po původu názvu a ani babička už nevěděla. Takže klidně popusť uzdu fantazii 😉 T.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *