Ořechový beránek nebo bábovka
Loni jsem si v povelikonočním výprodeji koupila formu na beránka, takže letos mě čekala premiéra v ladění toho NEJ těsta. Hned druhý pokus klapnul a mám radost, protože je fakt delux - s oříšky, vláčný, voňavý...
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 40 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- žloutky - 2 ks
- bílky - 2 ks
- cukr moučka - 100 g
- máslo (Hera) - 80 g
- mléko - 100 ml
- mleté ořechy - 70 g
- polohrubá mouka - 140 g
- prášek do pečiva - 8 g
Postup přípravy
Uvedené množství je pro formu na beránka o velikosti 29 x 16 cm. V případě, že chcete péct bábovku, vynásobte uvedená množství koeficientem 1,5 (tzn. 80 g másla * 1,5 = 120 g másla atd.), abyste měli dostatek těsta pro klasickou bábovkovou formu.
Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu rozehřejte na 170 oC.
V míse vyšlehejte z bílků a špetky soli pevný sníh.
Ve druhé míse vyšlehejte do pěny máslo s cukrem a žloutky. Poté zamixujte mléko (snižte otáčky), ořechy a následně i mouku s práškem do pečiva. Nakonec ručně vmíchejte sníh z bílků.
Naplňte formu na beránka a umístěte jej do trouby. Pečte spíš zvolna, klidně po 20 minutách pečení snižte teplotu na 160 oC a dopečte. Celková doba pečení se pohybuje kolem 35-45 minut, záleží na formě, ve které pečete. Propečení důrazně doporučuji vyzkoušet špejlí - zapíchněte ji do nejvyššího místa a pokud ji vytáhnete suchou - bez syrového těsta, pak máte hotovo.
Po vytažení nechejte beránka 10 minut odpočívat ve formě. Opatrně odřízněte největší vybouleninu na podstavci beránka (to co máte teď nahoře a je to nerovné, tedy brání to beránkovi stát) a beránka vyklopte na mřížku. Nechte jej na mřížce zcela vychladnout.
Poté jej můžete zdobit dle chuti - bílkovou pěnou, čokoládou, cukrem a nebo mu jen uvázat na krk mašličku, očička udělat z hřebíčků...
Napsat komentář