Ořechové chrupky

Při pečení vánočního cukroví se pokaždé potýkáme s nadbytkem bílků. Něco se dá do kokosek, něco na pusinky, ale stále jich dost zbývá. Tohle cukroví jsou takové suchárky, nepřeslazené, plné oříšků, křehké, křupkavé...

  • Příprava : 15 minut
  • Vaření/pečení : 01h 15min
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • bílek - 3 ks
  • hladká (špaldová) mouka - 90 g
  • cukr moučka - 70 g
  • vanilka
  • vlašské ořechy - 50 g
  • mandle - 50 g

Postup přípravy

Troubu rozpálíme na 175 oC. Podle množství bílků si připravíme formu - buď malou (půlkulatou) na srnčí hřbet, pokud budeme péct ze 3-4 bílků. V případě 5 a více bílků použijeme klasickou hranatou formu na (cihličkový) chlebíček. Pod vodou si namočíme a pomačkáme pečící papír a formu s ním vyložíme.

Bílek vyšleháme do pěny, po částech zašleháme cukr, utlučenou vanilku (vanilkový extrakt, vanilkový cukr...) a následně i mouku. Do vzniklého těsta ručně vmícháme ořechy a mandle. Je možné přidat různé oříšky, klidně lískové, kešu, para, makadamové, zkrátka, co má kdo rád a zrovna doma. Naopak se dá udělat i jen s vlašskými ořechy nebo jiným jediným druhem ořechů případně i semen (dýňová, slunečnicová). Přidat se dá i sušené ovoce. Nic dopředu nekrájíme, všechno pěkně v celku.

Ořechové těsto přeneseme do formy vyložené pečícím papírem, urovnáme a dáme do trouby péci na cca jednu hodinu. Poté necháme vychladnout a do druhého dne, nezakryté odpočívat.

Druhý den si připravíme čistý pečící plech, troubu rozehřejeme na 150 oC. K ruce si vezmeme upečený chlebíček, prkénko a OSTRÝ nůž. Chlebíček krájíme na plátky cca 3 mm silné. Ty klademe jeden vedle druhého na plech a po dobu 10-15 minut je sušíme v troubě. Doporučuji sem tam nakukovat, aby se ta tenčí místa nespálila. Všechny plátky nebudou hned z trouby křupat. Po maximálně 15 minutách plechy vyjmeme z trouby a plátky otočíme, případně opřeme o okraj plechu, aby na něm neležely celou plochou a mohly pěkně chladnout bez rizika "zapaření". Trpělivě je necháme vystydnout, klidně i hodinku dvě poležet. Poté už budou krásně křupkat a my můžeme začít mlsat.

Uložené ve vzduchotěsné dóze vydrží i 2 měsíce... vlastně... nevydrží, protože se zaručeně sní!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *