Mrkvové řezy s ořechovou čepicí
V pátek jsme byli s dětmi na oběd v místní vegetariánské restauraci a nenechali jsme si ujít zákusek, který připravují. Dětem moc chutnal, tak jsem se rozhodla ho "zkopírovat" a shodli jsme se, že i když jsem si nevyžádala recept, tak se vydařil 😉
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- mouka polohrubá - 1 hrnek (objem 250 ml)
- mrkev - 3 menší kusy
- skořice - 1 lžička
- kypřící prášek - 1/2 lžičky
- jedlá soda - 1/2 lžičky
- cukr krupice nebo jiné sladidlo - 1,5 lžíce (nebo méně)
- máslo - 80 g
- mléko - 1/2 hrnku
- vejce - 1 kus
- sůl - špetka
- Na tvarohovou vstvu:
- tvaroh - 250 g
- zakysaná smetana - 200 ml
- cukr - 1 lžíce (lze i vynechat)
- citrónová kůra - z 1/2 BIO citrónu
- Na ozdobu:
- vlašské ořechy mleté - 1 hrnek
- mrkev - 1 kus
- máta
Postup přípravy
Troubu si rozehřejeme na 180 oC a připravíme si formu. Ideální je kulatá koláčová, případně hranatá podobných rozměrů, nebo dortová o průměru cca 22-24 cm max. Formu vyložíme pečícím papírem, jde to snadno - stačí, když jej v dlaních pokrčíte do koule, znovu roztáhnete a vložíte do formy. Případně můžete vymazat a vysypat hrubou moukou, pokud s pečícím papírem nepracujete rádi.
Příprava těsta je otázkou chvilky. Máslo rozpustíme. Do mísy dáme všechny suché ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, sodu, skořici i špetku soli). Mrkvičky si očistíme a na jemno nastrouháme na moučnou směs. Poté přilijeme všechny tekuté ingredience (rozpuštěné máslo, vlažné mléko a vejce). Mixérem rychle smícháme do jednolitého těsta, které má konzistenci asi jako lívancové - tj. ani úplně extra husté a ani tekuté. Těsto stěrkou přemístíme do koláčové formy, uhladíme a šoupneme péci na cca 25-30 minut. Záleží na Vaší troubě, jaké maté s ní zkušenosti. Propečení těsta snadno zkontrolujeme špejlovou zkouškou - zapíchneme do nejvyššího místa ve středu koláče a pokud špejli vytáhneme krásně suchou, máme upečeno.
Po upečení musí korpus zcela vystydnout. Poté jej můžeme seříznout, pokud se utvořila nějaká výrazná vyboulenina.
Připravíme si náplň - v míse jednoduše smícháme všechny 4 ingredience - tvaroh, zakysanku, citrónovou kůru a cukr, pokud chceme skladit. Použít můžeme mixér a nebo hezky ručně. Koláč vyklopíme z formy, na povrch naneseme a uhladíme veškerý krém. Ten pak zasypeme všemi oříšky a jemně je přitlačíme do krému.
Řez můžeme ozdobit dle fantazie. Já si očistila ještě jednu mrkvičku, omyla ji, usušila a škrabkou jsem podélně vytvořila tenké pásky, které se samy krásně kroutily. Ty nejsilnější jsem překrojila na půl, aby byly dlouhé a úzké. Když dekoraci doplníte ještě mátou, bude to jen další pomyslná třešnička na dortu. Řez skladujte v lednici.
Napsat komentář