Malinovo-ostružinový dort
Po návratu z dovolené nebyl čas na nic rychlejšího než na tento fofr zákusek, navíc je bez cukru, slazený jen symbolicky panelou.
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 20 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- mouka polohrubá - 1 hrnek (250 ml)
- škrob - 1 lžíce
- panela (cukr) - 3 lžíce
- kakao holandského typu - 2 vrchovaté lžíce
- kypřící prášek - 1 lžička
- vejce - 1 ks
- mléko - 1/2 hrnku
- olej - 1/3 hrnku
- Na krém:
- tvaroh - 500 g
- mascarpone - 250 g
- citrónová kůra - z 1 bio-citrónu
- panela (cukr) - 1 lžíce
- Na ozdobu:
- miska ovoce - lez použít jakékoliv, klidně i zavařené
- cukrárenské želé extra pevné - 1 balení
- voda - 500 ml
- kyselina citrónová - 1/2 lžičky
- panela (cukr) - 2 lžíce
Postup přípravy
Kulatou dortovou formu o průměru 22-24 cm vyložíme pečícím papírem (dno i stěny), troubu rozehřejeme na 175 oC.
V míse smícháme všechny suché suroviny - mouku, škrob, kakao, panelu (cukr nebo jiné sladidlo) a kypřící prášek. K suchým surovinám přidáme ty tekuté - mléko, olej a vejce. Rychlou prací mixéru vymícháme těsto, pokud by se zdálo příliš husté, přidáme trošku mléka (záleží za savosti mouky a velikosti vejce). Hotové těsto vlijeme do dortové formy a dáme péci. Propečení kontrolujeme špejlí - zapíchneme v nejvyšším místě a musíme ji vytáhnout suchou. Po upečení vybavíme korpus z formy a necháme zcela vychladnout.
Mezitím si můžeme připravit krém smícháním všech surovin, opět nám bude mixér dobrým pomocníkem. A také si můžeme připravit želatinu - já ji nepoužívám moc často, ale když už, tak sahám po Extra silném cukrárenském želé od Dr.Oetkera, mám s ním nejlepší zkušenost, je rychle tuhé, krásně drží formu a dobře se krájí. Přidáním kyseliny citrónové získáte navíc příjemnou chuť. Zvolit můžete červené nebo bílé s ohledem na použité ovoce. Želé tedy připravíme podle návodu na sáčku - jeho obsah smícháme s 500 ml vody, cukrem (panelou) a kyselinou citrónovou. Uvedeme k varu a vaříme cca 1 minutu. Poté necháme stydnout. Občas promícháváme a jakmile začne tuhnout můžeme ho nalívat na dezert.
Korpus máme tedy vystydlý, naneseme na něj krém, ten stejnoměrně rozetřeme a uhladíme. Nazdobíme ovocem a ovoce přelijeme chladnoucím želé. Šoupneme do lednice a necháme želé zcela ztuhnout. Trvá to cca 90 minut, urychlí to pobyt v mrazáku. Poté můžeme dezert podávat, nejlepší však bude za cca 18-24 hodin, kdy korpus zvlhne od krému a krém bude pevnější, méně krémový. Záleží jak moc spěcháte a jak velkou máte na tu dobrotu chuť!
Napsat komentář