Lehký ovocný krém s tvarohem
Stále experimentuji s novými krémy na nadívání dortů a dezertů a teď jsem kápla na opravdickou bombu. Možná to už objevil někdo přede mnou a já jsem jen "objevila ameriku"... každopádně tento krém je super rychlý, snadný a navíc chuťově výborný.
- Příprava : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- tvaroh - 500 g
- mascarpone - 500 g
- bílá čokoláda - 150 - 200 g
- ovoce (jahody) - 300 g
Postup přípravy
Uvedené množství vystačí na promazání tzv. nahého dortu (bez obmazání zvenku) o průměru 24 cm.
Příprava začíná cca hodinku dopředu - vytažením tvarohů a mascarpone z lednice. S krémem se bude lépe pracovat, když suroviny mírně zteplají nebudou vychlazené na 7 oC. Tolik totiž mají, když je začnete používat rovnou z lednice.
Mezi tím si připravíme ovoce - vhodné jsou například jahody, maliny, bobulové ovoce. Větší kousky - např. jahody - drobně nakrájíme. Připravíme si také upečený koprus, který budeme nadívat - na 2x ho prokrojíme. Můžeme ho zvlhčit např. silným ovocným čajem s kapkou rumu, nebo naředěnou citrónovou šťávou, kávou s rumem (podle zvyklostí a chuti). Někdo korpusy nezvlhčuje, já ano. Jsou pak při konzumaci vláčnější, nedusí, nedrolí se. Samozřejmě zvlhčení je potřeba udělat s citem, ne korpus rozmáčet.
Dále si připravíme trezírovací sáček, není tedy nutný, ale pokud ho máte, práce jde pěkně od ruky a výsledek je estetičtější. U nahých dortů považuji trezírovací sáček za nutnost. A pak už budeme potřebovat jen malou misku na rozpuštění čokolády, velkou mísu na krém, mixér s metličkami a stěrku. Takže, pojďme na to, hodinka je pryč a suroviny už nejsou tak studené!
Do malé misky dáme rozpustit bílou čokoládu. Ta má v krému 2 funkce - zaprvé krém osladí, takže zvolte 150 g pro méně sladký krém a 200 g pro běžné konzumenty, kteří očekávají od zákusku středně sladkou chuť. Druhou funkcí je zpevnění krému, čokoláda v lednici ztuhne a krém i díky ní bude pevný. Čokoládu můžeme rozpustit buď nad parou a nebo jednoduše v MW troubě, tam to jde opravdu rychle, stačí minutka. Hlídejte ji, ať i v MW nepřipálíte, každá má trošku jiný výkon. Poté ji občas promícháme a nechte trošku zchládnout. Do krému ji nemůžeme dát horkou, zbytečně by nám zřídl a nepracovalo by se s ním tak dobře.
Do velké mísy dáme mascarpone i tvaroh a mixérem smícháme dokud se směs nespojí. Poté za stálého šlehání po troškách přiléváme rozpuštěnou čokoládu, vždy ji důkladně zašleháme, dokud všechnu nespotřebujeme. Krém máme tímto hotový. Přeneseme ho do trezírovacího sáčku a naplníme korpus. Fotografie v úvodu receptu napoví, jak postupovat - část krému naneseme na korpus, poté vytvoříme okraj (ohrádku), nasypeme ovoce. Přes ovoce ještě nastříkáme pár "čar" krému a přiklopíme dalším korpusem. Na jedno patro bychom neměli spotřebovat víc než 1/2 celkového množství krému, aby nám vyšel na celý dort.
Protože se jedná o krém bez rumu, másla a s minimem cukru, navíc s čerstvým ovocem, pamatujte, že nemá příliš dlouhou životnost. Dezerty s tímto krémem se musí uchovávat v lednici, mimo lednici by měly být jen nezbytně nutnou dobu a konzumovat je doporučuji maximálně 3. den od dokončení za předpokladu dodržení správného skladování.
Napsat komentář