Lehký jablečný řez se skyrovým krémem

Snažím se poslední dobou péct trošku odlehčeně, ať si pochutnáme bez výčitek svědomí - teda hlavně já. Tenhle řez vznikl jako variace na osvědčený recept, který jsem ovšem nakolik změnila, že je to vlastně úplně něco jiného 🙂 Moc se tento experiment podařil a tak stojí za zaznamenání.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na korpus:
  • jablka jemně strouhaná - 300 g
  • cukr (nebo jiné sladidlo) - 3 lžíce
  • perníkové koření / skořice - 1 vrchovatá lžička
  • vejce - 5 kusů
  • mouka polohrubá - 250 g
  • ořechy (libovolné nebo směs) - 120 g
  • jedlá soda - 1 lžička
  • kypřící prášek - 1 lžička
  • Na krém:
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 180 g
  • skyr - 300-400 g

Postup přípravy

Uvedené množství je pro velkou koláčovou formu (prům. 30 cm) nebo pekáč. Formu vymažeme (sádlem) a vysypeme hrubou moukou. Troubu rozehřejeme na 170 oC.

Jablíčka oloupeme a do mísy, ve které budeme zadělávat těsto nastrouháme na jemném struhadle. K jablíčkům přidáme cukr či jiné sladidlo (já jsem použila Erythritol) a všechna vejce. Mixérem vyšleháme, stačí nízké otáčky, ať nemáte postříkanou celou kuchyň, až se směs napění (trvá to 30-40 sekund). Poté přisypeme mouku, ořechy, sodu a kypřící prášek. Poté rychle zato pečlivě prošleháme, klidně už na vysoké otáčky. Hotové těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy, uhladíme a strčíme do trouby. Pečeme cca 30 minut, propečení můžeme zkontrolovat špejlí nebo párátkem, pokud ho vytáhneme čisté, máme upečeno. Povrch by měl být jemně hnědý, koláč odskočený od okrajů formy. Necháme jej ve formě vychladnout.

Poté si připravíme krém - do žáruvzdorné misky dáme nalámanou čokoládu, misku umístíme nad kastrol s horkou vodou a nad parou vše zahříváme. Pomáháme si mícháním a hotovo máme ve chvíli, kdy je čokoláda hladká, bez kousků. Poté misku sejmeme z parní lázně. Přidáme do ní skyr (2 kelímky) a ručně umícháme hladký krém. Jde to snadno. Poté krém přesuneme na vychladlý řez, rozetřeme ho po celém povrchu a ozdobně uhladíme. Můžeme nechat tak nebo nazdobit čokoládovým zdobením, sekanými ořechy, drceným lyofilizovaným ovocem nebo jinak podle příležitosti. Řez dáme na cca hodinku do chladna, aby krém ztuhnul. Poté krájíme a mlsáme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *