Kyprá banánová bábovka
Sladká tečka za sobotním obědem nesmí chybět. Krásně nadýchaná banánová bábovka se zakysanou smetanou je nejchutnější, co jsem za poslední dobu pekla - vláčná, přesto nádherně kyprá, žádná těžká buchta, jak by se od banánu mohlo čekat.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 45 minut
- Obtížnost : lehká
Suroviny
- hladká špaldová mouka - 200 g
- povolené máslo - 125 g
- hodně zralé banány - 2 ks
- skořice - 1 lžička
- polohrubá pšeničná mouka - 100 g
- vejce - 3 ks
- kypřící prášek - 2 lžičky
- utlučená vanilka - dle chuti
- třtinový cukr - 100 g
- zakysaná smetana - 200 ml
- jedlá soda - 1/2 lžičky
- nasekaná hořká čokoláda nebo čokofleky - dle chuti
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 180°C, kouskem másla vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu na bábovku.
Povolené máslo, cukr a celá vejce vyšleháme mixérem, přidáme na hrubo rozmačkané (stačí mezi prsty) banány, zakysanou smetanu, mouku, kypřící prášek sodu a koření. Rozmixujeme dohladka a nakonec přidáme čokoládu, tu zamícháme ručně. Vlijeme do připravené formy, uhladíme a šoupneme do trouby. Upečení zkontrolujeme klasicky špejlí - v nejvyšším místě zapíchneme až na dno a musíme ji vytáhnout krásně suchou.
Napsat komentář