Kynuté těsto pro slané pečení
Tohle je fakt super recept na veškeré slané pečivo počínaje rohlíkama (i plněnýma), přes pizzu až po různé plněné šneky nebo tyčinky. S těstem se úžasně pracuje, absolutně vůbec se nelepí, takže si s ním poradí i ručky malých pomocníků.
- Příprava : 01h 30min
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- hladká (špaldová) mouka - 500 g
- sůl - 1 lžička
- cukr - 1 lžíce
- mléko - 250 ml
- olej - 150 ml
- droždí - 30 g čerstvého (3/4 sáčku sušeného)
Postup přípravy
Jak na kynuté těsto? Záleží, zda máte připravené čerstvé nebo sušené droždí. A zda budete pracovat ručně a nebo máte šikovného pomocníka (robot nebo domácí pekárna).
Pokud máme čerstvé droždí, pak začneme přípravu rozděláním kvásku. Teplé (ne vařící) mléko nalijeme do mísy, ve kterém budeme zadělávat těsto. Přidáme lžíci cukru, krátce promícháme a přidáme prsty rozmělněné droždí. V droždí se nepatláme, jen ho s citem mezi prsty mneme a ono se samo mírně rozpadá. Tuto směs necháme v teple cca 15 minut pracovat. Droždí nám vyplave na hladinu a začne dělat typické obláčky (bublinky). V případě, že máme sušené droždí, pak jsme o tuto alchymii ochuzeni. Jakmile je kvásek hotový, přilijeme olej, vsypeme mouku a sůl.
Pokud používáme sušené droždí, přeskočili jsme předchozí krok a mísu máme prázdnou. Vlijeme tedy do ní ohřáté mléko (ne vřelé, jen dosti teplé), přidáme olej a cukr. Vsypeme mouku, sůl a sušené droží.
Příprava bez domácí pekárny:
... a teď přichází ta dřina - trpělivě vyhněteme těsto, až bude hladké a bude se odlepovat od stěn misky. Protože se jedná o "rohlíkové" těsto, tak je hodně pevné. Můžete si pomoci i hnětením na vále a pak těsto vrátit do mísy na kynutí. Moc nedoporučuji pomáhat si mixérem s hnětacími háky, toto husté těsto by mu mohlo ublížit.
Příprava těsta v domácí pekárně nebo robotovi:
Na pekárně pustíme program "Těsto" a čekáme až se umíchá a vykyne. Na robotovi zapneme nejprve na nejnižší stupeň a až se všechny suroviny spojí, mícháme na vyšších otáčkách (u mě stupeň 4) cca 4 minuty, vznikne pevnější, pružné, nelepivé těsto.
Mísu s těstem zabalíme do sáčku a umístíme do tepla vykynout na cca 60-90 minut. Mísa se nám pěkně zaplní až povrch.
Z uvedeného množství lze udělat:
- 12-14 rohlíků
- 20 plněných rohlíčků
- 40 slaných plněných šneků
- 2 pizzy
- tyčinky, spirály...
Těsto lze též připravit doma a s dětmi na zahradě / na tábořišti v přírodě opékat na klacku nad ohněm ve formě "hadů".
Dobrý den Danielo,
záleží na tom, co přesně z těsta budete dělat. Podle toho použijete program na troubě i teplotu. Pro kynutá těsta lze obecně doporučit horkovzduch na 175 oC.
Krásné jarní dny, Tereza
A na kolik stupňů pečeme?????