Křehký jablečný koláč na neděli
3-2-1-START ... letošní jablečná sezóna je zahájena! Myslím, že docela slavnostně tímto téměř zázkuskem. Koláč je plný nejen jablíček, ale také tvarohu a se skořicí přináší opravdovou podzimní náladu.
- Příprava : 40 minut
- Vaření/pečení : 01h 15min
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Těsto:
- hladká (špaldová) mouka - 400 g
- máslo - 250 g
- vejce - 1 kus
- cukr moučka - 1 lžíce
- mléko - 8 lžic
- citrónová kůra - z 1 biocitrónu
- kypřící prášek - 1 balení (12 g)
- Tvarohová náplň:
- tvaroh (měkký) - 500 g
- pudinkový prášek - 1 sáček
- cukr moučka - 2 lžíce
- vejce - 1 kus
- Jablečná náplň:
- jablíčka (padaná) - 10 kusů
- bramborová škrobová moučka - 1 lžíce
- skořice - dle chuti
Postup přípravy
Připravíme si dortovou formu o průměru 22-24 cm. Vyložíme ji pečícím papírem - dno (kolečkem) i stěny (páskami, aby nepadaly, přilepíme je kousíčkem másla).
Jako první si připravte těsto na válu, jde to snadno a rychle. Máslo z lednice nastrouhejte na hrubém struhadle. Vyhněťte ze všech surovin těsto, uložte jej do lednice rozležet a vrhněte se na přípravu jablečné náplně.
Jablíčka oloupejte a hrubě nastrouhejte, já je nastrouhala na julliene nudličky. Nastrouhaná jablíčka promíchejte se zbytkem surovin. Klidně přidejte hrst rozinek nebo oříšků, nebo obojího, záleží na to, co máte rádi.
Tvarohová náplň je o poznání rychlejší na přípravu - stačí smíchat (ideálně mixérem) všechny suroviny dohromady.
Troubu rozehřejeme na 160 oC
Těsto si rozdělíme přibližně na třetiny. Jednu třetinu rozprostřeme na dno dortové formy, snažíme se o stejnou sílu (výšku) těsta ve všech místech. Druhou třetinou vyložíme stěny formy. Já jsem postupovala tak, jsem si uválela dva válečky, ze kterých jsem přitlačením na stěny vytvořila výstelku. Opět je naším úkolem vytvořit stejnou tloušťku a tentokrát i výšku po celém obvodu. Případné přebytky přidájme k poslední třetině těsta, budou se hodit.
Jakmile máme formu vystlanou těstem, přelijeme a uhladíme na těsto tvarohovou hmotu. Na tvaroh přijde jablečná náplň. A úplně navrch poslední třetina těsta. To si rozdělte na 5-6 kousků a postupně je strouhejte na hrubém struhadle. Vždy díl nastrouhat a opatrně obrat ze struhadla a umístit na koláč, takto postupujte, dokud nespotřebujete veškeré těsto a zároveň máte +/- zakrytá všechna jablíčka.
A teď šup s koláčem do trouby. Jak jste si všimli, pečeme ho na nižší teplotu, než je zvykem a i doba pečení bude poměrně dlouhá - cca hodinku a čtvrt. V průběhu pečení můžete koláč otáčet kolem dokola - podle toho, jak vaše trouba peče. Po upečení, necháme koláč 15 minut odpočívat ve formě. Poté odstraníme límec dortové formy a necháme koláč zcela vystydnout. Při pokojové teplotě to může trvat i 4-5 hodin. Tuto dobu můžeme zkrátit chladnutím v lednici nebo v zimě třeba venku, ale se 3 hodinkami počítejte určitě. Po úplném vychladnutí jsou jablíčka krásně pevná a dezert se docela snadno krájí, aniž by se rozpadal.
i psovi chutnalo
Milá Dano,
doufám, že jste si pochutnali hlavně vy dvounozí 🙂
Krásný den, Tereza