Jogurtová bábovka
V neděli odpoledne nemůže chybět ke kafíčku domácí buchtička. Při pátečním nákupu jsem domů přinesla dva jogurty s poškozeným víčkem, takže volba byla jasná. Tato vláčná, vlhká bábovka uspokojí i mého muže, který dusivé dezerty zrovna 2x nemusí.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 55 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- jogurt - 300 g
- olej - 100 g
- vejce - 4 ks
- cukr - 110 g nebo dle chuti
- hladká špaldová mouka - 100 g
- mouka polohrubá - 100 g
- mouka hrubá - 100 g
- kypřící prášek - 12 g
- citrónová kůra - z 1 bio citrónu
- kakao holandského typu - 2 lžíce (není nutné)
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 165 oC, bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Oddělíme bíly od žloutků. Z bílků ušleháme tuhou pěnu. Do větší mísy dáme všechny mokré ingredience (jogurt, žloutky, olej) a smícháme je s cukrem. Potom přidáme mouku s kypřícím práškem a citrónovou kůrou. Rychle vše spojíme mixérem, vmícháme sníh z bílků a jakmile je směs homogenní, přeneseme ji do formy. Pokud chceme dvoubarevnou bábovku, dáme do formy jen 2/3 těsta, zbytek obarvíme kakaem a přidáme na světlé těsto ve formě.
Pečeme cca 45 minut, poté provedeme špejlovou zkoušku. Jakmile vytáhneme špejli suchou, necháme bábovku ještě 5-7 minut péct. Poté vyndáme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a následně opatrně vyklopíme na talíř, aby mohla během chladnutí unikat pára.
Dobrý den, když nemám spaldovou můžu dát více polohrubé? 🙂
Dobrý den Markéto, špalda je vlastně druh pšenice, takže špaldovou mouku můžeme nahradit 1:1 klasickou pšeničnou moukou. V tomto případě nahraďte hladkou (pšeničnou) moukou. Pokud nahradíte polohrubou, taky se nic nestane 😉 Ať vám chutná! Díky T.