Jahodový věnec
A další z řady letních dortíčků, tentokrát ve tvaru věnce a s jahodami, jejichž sezóna právě vrcholí. Tvar věnce je vytvořen pomocí otevírací bábovkové formy, pokud ji nemáte, nezoufejte - buď navyšte suroviny nebo zvolte menší dortovou formu. Úspěch zaručen!
- Příprava : 45 minut
- Vaření/pečení : 15 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- bílky - 3 kusy
- žloutky - 3 kusy
- mouka polohrubá - 3 lžíce
- škrob (bramborový) - 1 lžíce
- kakao holandského typu - 3 lžíce
- cukr krupice - 3 lžíce
- horká voda - 3 lžíce
- Na náplň:
- tvaroh - 500 g
- mascarpone - 250 g
- cukr krupice - 1 lžíce
- citrónová kůra - z 1 bio-citrónu
- jahody - 2 velké hrsti
- Na polevu:
- smetana ke šlehání 33% - 150 ml
- vysokoprocentní hořká čokoláda - 150 g
- Na zdobení:
- jahody, čokoládové hoblinky a další dle fantazie
Postup přípravy
Jak jsem již avizovala v úvodu, tvar věnce je vytvořen pomocí otevírací "bábovkové" formy. Pokud ji nemáte, nezoufejte, buď navyšte suroviny, nebo použijte menší dortovou formu. Vybrali jste v čem budete péct? Výborně, tak jdeme na to!
Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu rozpálíme na 175 oC.
V misce vyšleháme bílky do tuha. Ve druhé míse vyšleháme ze žloutků, cukru a horké vody (tu přidávejte postupně po lžících za současného šlehání) světlou, hustou pěnu. Do ní pak přišleháme postupně po lžících mouku, kakao i škrob. Do vzniklého těsta ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto urovnáme do formy a dáme na cca 15 minut péci. Protože je těsto opravdu hodně tmavé, kontrolujeme propečení špejlovou zkouškou. Před plněním necháme těsto i formu zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu - na sporáku si do malého kastrólku dáme trochu vody a přivedeme ji k varu. Na kastról nasadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastról), do které nalijeme smetanu ke šlehání. Necháme ji ohřát, aby byla horká, téměř vařila. Odstavíme a vhodíme nalámanou čokoládu. Ponoříme ji do šlehačky a počkáme cca 5-10 minut. Za tu dobu se čokoláda rozpustí a pak ji jen snadno lžičkou promícháme se smetanou do homogenní směsi. Snažíme se nezamíchat příliš mnoho vzduchu.
Příprava náplně je velmi snadná - jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na drobounké kostičky. Ve větší míse mixérem smícháme tvarohy, cukr, citrónovou kůru a mascarpone. Vyšleháme do hladkého krému. Ručně pak vmícháme nakrájené jahůdky.
Vychladlý korpus vybereme z formy. Formu suchým ubrouskem otřeme od drobečků mouky. Dno i stěny vyložíme pečícím papírem, pokud používáme bábovkovou formu, tak proužkem papíru vyložíme i vnitřní kruh formy. Těsto obrátíme vzhůru nohama - to co bylo při pečení nahoře, bude naopak na dně - a vrátíme do vystlané formy.
Na korpus navrstvíme jahodovou náplň a co nejpečlivěji ji uhladíme, aby byl povrch co nejrovnější a všude ve stejné vrstvě. Na tvarohovou náplň nalijeme čokoládovou polevu a nakláněním formy ji rozlijeme stejnoměrně po celém povrchu krému.
Zákusem uložíme na 18-24 hodin chladit. Po pár hodinách chlazení můžeme dort nazdobit, pak ho ale zase vrátíme odpočívat. Je dobré něčím jej podložit, bude z něj totiž pravděpodobně vytékat sladká syrovátka, tak ať nemáte v lednici lepkavé povodně 😉
Jak dezert nakrájet? Svařte v konvici vodu, připravte si ostrý kovový nůž a vysokou nádobu, do které vřelou vodu přelijete, do ruky vezměte ubrousek a jdeme krájet. Nůž si vždy nahřejte ve vodě, utřete do ubrousku, aby nebyl mokrý, jen horký a udělejte krásný čistý řez. Pak zase do vody, utřít a znovu do dortu.
Napsat komentář