Jahodový věnec

A další z řady letních dortíčků, tentokrát ve tvaru věnce a s jahodami, jejichž sezóna právě vrcholí. Tvar věnce je vytvořen pomocí otevírací bábovkové formy, pokud ji nemáte, nezoufejte - buď navyšte suroviny nebo zvolte menší dortovou formu. Úspěch zaručen!

  • Příprava : 45 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • bílky - 3 kusy
  • žloutky - 3 kusy
  • mouka polohrubá - 3 lžíce
  • škrob (bramborový) - 1 lžíce
  • kakao holandského typu - 3 lžíce
  • cukr krupice - 3 lžíce
  • horká voda - 3 lžíce
  • Na náplň:
  • tvaroh - 500 g
  • mascarpone - 250 g
  • cukr krupice - 1 lžíce
  • citrónová kůra - z 1 bio-citrónu
  • jahody - 2 velké hrsti
  • Na polevu:
  • smetana ke šlehání 33% - 150 ml
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 150 g
  • Na zdobení:
  • jahody, čokoládové hoblinky a další dle fantazie

Postup přípravy

Jak jsem již avizovala v úvodu, tvar věnce je vytvořen pomocí otevírací "bábovkové" formy. Pokud ji nemáte, nezoufejte, buď navyšte suroviny, nebo použijte menší dortovou formu. Vybrali jste v čem budete péct? Výborně, tak jdeme na to!

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu rozpálíme na 175 oC.

V misce vyšleháme bílky do tuha. Ve druhé míse vyšleháme ze žloutků, cukru a horké vody (tu přidávejte postupně po lžících za současného šlehání) světlou, hustou pěnu. Do ní pak přišleháme postupně po lžících mouku, kakao i škrob. Do vzniklého těsta ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto urovnáme do formy a dáme na cca 15 minut péci. Protože je těsto opravdu hodně tmavé, kontrolujeme propečení špejlovou zkouškou. Před plněním necháme těsto i formu zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme polevu - na sporáku si do malého kastrólku dáme trochu vody a přivedeme ji k varu. Na kastról nasadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastról), do které nalijeme smetanu ke šlehání. Necháme ji ohřát, aby byla horká, téměř vařila. Odstavíme a vhodíme nalámanou čokoládu. Ponoříme ji do šlehačky a počkáme cca 5-10 minut. Za tu dobu se čokoláda rozpustí a pak ji jen snadno lžičkou promícháme se smetanou do homogenní směsi. Snažíme se nezamíchat příliš mnoho vzduchu.

Příprava náplně je velmi snadná - jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na drobounké kostičky. Ve větší míse mixérem smícháme tvarohy, cukr, citrónovou kůru a mascarpone. Vyšleháme do hladkého krému. Ručně pak vmícháme nakrájené jahůdky.

Vychladlý korpus vybereme z formy. Formu suchým ubrouskem otřeme od drobečků mouky. Dno i stěny vyložíme pečícím papírem, pokud používáme bábovkovou formu, tak proužkem papíru vyložíme i vnitřní kruh formy. Těsto obrátíme vzhůru nohama - to co bylo při pečení nahoře, bude naopak na dně - a vrátíme do vystlané formy.

Na korpus navrstvíme jahodovou náplň a co nejpečlivěji ji uhladíme, aby byl povrch co nejrovnější a všude ve stejné vrstvě. Na tvarohovou náplň nalijeme čokoládovou polevu a nakláněním formy ji rozlijeme stejnoměrně po celém povrchu krému.

Zákusem uložíme na 18-24 hodin chladit. Po pár hodinách chlazení můžeme dort nazdobit, pak ho ale zase vrátíme odpočívat. Je dobré něčím jej podložit, bude z něj totiž pravděpodobně vytékat sladká syrovátka, tak ať nemáte v lednici lepkavé povodně 😉

Jak dezert nakrájet? Svařte v konvici vodu, připravte si ostrý kovový nůž a vysokou nádobu, do které vřelou vodu přelijete, do ruky vezměte ubrousek a jdeme krájet. Nůž si vždy nahřejte ve vodě, utřete do ubrousku, aby nebyl mokrý, jen horký a udělejte krásný čistý řez. Pak zase do vody, utřít a znovu do dortu.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *