Jablečný řez se smetanou

Po obědě jsme 2 hodinky řádili na zahradě a teď nás čeká zasloužené kafíčko s RYCHLÝMI JABLEČNÝMI ŘEZY, zalitými šlehačkou, která při dopékání karamelizuje a dodává jim výjimečnou chuť. Hmmmm mňam!

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Těsto:
  • mouka polohrubá - 200 g
  • cukr krupice - 50 g
  • žloutky - 4 ks
  • bílky - 4 ks
  • mléko - 100 ml
  • olej - 100 ml
  • kypřící prášek
  • Ovoce:
  • jablka - 5-6 středně velkých kusů
  • skořice
  • ořechy sekané
  • Přeliv:
  • vejce - 2 ks
  • cukr - 50 g
  • smetana ke šlehání - 200 ml

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 175 oC, velkou koláčovou formu nebo menší plech vyložíme pečícím papírem. Jablka oloupeme, drobně nakrájíme a smícháme se skořicí.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky důkladně smícháme s cukrem a olejem, přidáme mouku a prášek do pečiva, mléko a na závěr ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy, stejnoměrně zasypeme jablíčky se skořicí a posypeme hrstkou sekaných ořechů.  Dáme do trouby a pečeme cca 20-25 minut.

Mezi tím si vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme šlehačku. Tuto směs vylijeme na rozpečený koláč a dáme jej dopéct ještě na 15 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *