Jablečný dort
Název tohoto moučníku vymyslel Jonášek, jen na něj mrkl a už byl na světě. Já bych si představovala něco jako Rychlý žmolenkový řez s jablky, ale co obojí vystihuje realitu. No vlastně ještě by tam mohla být přídavná jména jako vláčný, křehký, velmi chutný... hmmm jdu si kousek ukrojit a sepíšu pro Vás recept, co říkáte?
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 60 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- mouka polohrubá - 1,5 hrnku (á 250 ml)
- moučkový cukr - 1/4 hrnku
- kypřící prášek - 1 menší lžička
- máslo - 125 g
- Na náplň:
- tvaroh - 250 g
- vejce - 1 ks
- mléko - 90 ml
- jablka - 8-10 středních kusů
- skořice - 1-2 lžičky dle chuti
- mleté / sekané ořechy, rozinky... - tím můžete moučník vylepšit
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 175 oC, kulatou, rozevírací dortovou formu (prům. 22-24 cm) si buď vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nebo vyložíme pečícím papírem - jak dno, tak stěny.
Dále si připravíme jablíčka na náplň - oloupeme je, očistíme a drobně nakrájíme.
V misce z mouky, cukru, povoleného másla a kypřícího prášku vytvoříme prsty sušší žmolenku (drobenku). Hrneček, kterým jsme odměřovali suroviny naplníme žmolenkou a postavíme si jej stranou. Zbytek obsahu misky vysypeme do dortové formy a urovnáme do stejné výšky po celé ploše formy. Žmolenku neumačkáváme, necháme ji pěkně kyprou, jako když jsme ji tam nasypali.
V nyní prázdné míse smícháme tvaroh s vejci a mlékem. Vzniklou směs nalijeme a pečlivě rozetřeme po celé ploše žmolenky v dortové formě. Na tvarohovou vrstvu rozdělíme jablíčka. Ta můžeme posypat skořicí, oříšky, přidat rozinky... Vezmeme si do ruky hrneček se žmolenkou a tu nasypeme jako poslední vrstvu na jablíčka do dortové formy. Opět prsty uhladíme do jedné, stejně vysoké vrstvy a opět neumačkáváme, necháme žmolenku pěkně kyprou.
Hotové dílo vložíme do trouby na cca 45-60 minut, dokud koláč krásně nezezlátne. Podáváme vystydlý, doplnit jej můžeme třeba kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany, v létě třeba kopečkem zmrzliny. Ale výborný, vláčný a vlhký díky tvarohu je i jen tak!
Napsat komentář