Jablečná bábovka bez tuku
Tak pozor JABLEČNÁ BÁBOVKA BEZ TUKU?! U této bábovky mám ve své ručně psané kuchařce, která je za ty roky už spíš salátovou parodií na kuchařku, poznámku "DOBRÁ" se třemi !!! 🙂 Přemýšlela jsem co ke kafi na odpoledne a vzpomněla jsem si, že už jsem ji dlouho nedělala. Musím se přiznat, že bych se měla vážně zamyslet nad těmi kilči navíc, co nosím a tak jsem bábovku udělala s minimem cukru (použila jsem navíc kokosový) a jak název napovídá, je zcela bez tuku, tak s chutí do ní, protože je krásně vláčná, přesto kyprá.
- Příprava : 10 minut
- Vaření/pečení : 45 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- jablka - 3 větší kusy (300 g)
- vejce - 5 ks
- cukr (kokosový) - 3 lžíce
- utlučená vanilka
- skořice - 1 lžička
- mouka hrubá - 240 g
- kypřící prášek - 1,5 lžičky
- jedlá soda - 1 lžička
Postup přípravy
Troubu rozhřejeme na 175 oC, bábovkovou formu vymažeme a vysypeme.
Jablíčka oloupeme a jemně nastrouháme, nastrouhaných by mělo být cca 300 g, což odpovídá 3 větším kouskům. V míse smícháme ručním mixérem jablka, vejce, cukr a vanilku se skořicí.
K jablečné směsi přidáme mouku s kypřícím práškem a sodou, prošleháme a vylijeme do bábovkové formy. Těsto rozhrneme ke stěnám formy a dáme do rozpálené trouby. Po 15ti minutách pečení troubu stáhneme na 160 oC a pečeme dalších 30-40 minut. Propečení zkontrolujeme špejlí.
Dobrý den, prosím, zkoušela jste jablečnou bábovku bez tuku upéct i z jiné než hrubé mouky?
Dekuji :-).