Dort ze zakysané smetany a piškotů
Už dlouho jsme neměli "klasiku našich maminek" LETNÍ DORT ZE ZAKYSANKY A DĚTSKÝCH PIŠKOTŮ. Opravdu snadný, osvěžující a minimálně sladký zákusek, který je výborný nejen s jahodami, ale i s malinami, ostružinami, rybízem, jostou nebo směsí tohoto ovoce. U nás se dělává i přes zimu ze zavařeného ovoce - třeba s broskvemi, mandarinkami, ananasem, nebo s čerstvým kiwi. Taky ho doma děláváte? S čím vám chutná?
- Příprava : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- dětské piškoty - větší balení (nespotřebuje se celé)
- jahody - 500 g drobnějších plodů
- zakysaná smetana - 4 kelímky (250 g)
- cukr - 1 lžíce
- citrónová kůra - z 1/2 bio citrónu
- čokoládové hoblinky - hrstka na zdobení
Postup přípravy
Dort potřebuji čas na vychlazení a piškoty čas na změknutí, ideální je udělat dort den dopředu.
Připravíme si rozevírací dortovou formu o průměru 22 - 24 cm. Její stěny vyložíme pečícím papírem a dno vyskládáme dětskými piškoty - plochou stranou dolů. Velké "díry" vyplníme polovinami nebo čtvrtinami piškotů, stačí, když je rozlomíte mezi prsty a vmanévrujete do děr.
Do větší mísy přeneseme zakysanou smetanu, nastrouháme citrónovou kůru a přisypeme lžíci cukru. Důkladně promícháme a polovinu krému naneseme na piškoty. Opatrně rozetřeme a urovnáme.
Na řadu přichází jahody. Ty omyjeme, zbavíme stopek a lístků. Jednu po druhé překrojíme a seřízlou stranou přilepíme k okraji formy. Zbytek jahod drobně nakrájíme a posypeme jimi krém. Jahody zaskládáme piškoty, začneme kousek od kraje a skládáme kruhy směrem ke středu formy. Piškotů nemusíte dávat mnoho, mezery tentokrát vůbec neřešíme. Na piškotovou vrstvu naneseme zbytek krému, opět jej opatrně rozetřeme a pečlivě uhladíme. Zasypeme čokoládovými hoblinkami, nebo zastrouháme kvalitní hořkou čokoládou.
Teď míří dort do lednice a my počkáme alespoň 10-12 hodin, než je budeme servírovat. Před servírováním sejmeme okraj formy a sloupneme pečící papír. Dozdobit můžeme jahodami nebo jiným zdobením dle chuti a fantazie.
Část zakysané smetany můžeme nahradit například mascarpone, nebo vyšlehanou šlehačkou, případně tvarohem. Nebojte se experimentovat. Naopak nepoužívejte žádné tužící prostředky - ztužovač šlehačky ani želatinu. Oba tyto prostředky na sebe váží vlhkost z mléčných výrobků a neumožní piškotům zvlhnout. Čím déle bude dezert odpočívat, tím pevnější bude. Takže doporučuji dát mu čas, ideálně 24 hodin mezi přípravou a konzumací.
Napsat komentář