Domácí vegeta
- Příprava : 60 minut
- Vaření/pečení : 15h 00min
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- mrkev
- petržel
- celer
- řapíkatý celer
- cibule
Postup přípravy
Neuvádím přesné poměry zeleniny, ale mrkev s petrželí prevládala, o něco méně bylo celeru a zbytku zeleniny. Celkem jsem měla 1 600 g strouhané směsi. Sušila jsem v obyčejné kulaté sušičce venku v pergole cca 15 hodin. Z tohoto množství jsem získala 300 g "vegety" - tedy mixu zeleniny bez soli, velmi intenzivní vůně a chuti.
Vegetu můžete samozřejmě sušit i v troubě, není nutné mít sušičku. Na pečící papír na dva plechy rozprostřete nastrouhanou zeleninu a sušte na nejnižší stupeň - moje trouba např. 50 oC.
Hotovou vegetu skladujte ve zduchotěsné nádobě a odebírejte čistou lžičkou.
A jak na ni?
Připravte si různou zeleninu, nenechte se omezit jen tím, co jsem dávala já, jistě Vás napadne ještě něco dalšího vhodného. Veškerou zeleninu pečlivě očistěte, omýjte a jemně nastrouhejte. Velkým pomocníkem v tomto kroku pro Vás bude kuchyňský robot, který zeleninu bez námahy a za zlomek času postrouhá.
Koření - celerovou a petrželovou nať sušte zvlášť! bude suchá mnohem dříve než zbytek zeleniny. Může třeba jen na sítech na sluníčku, na topení (tak to dělávala moje babička v bytě) a nebo v horním patře sušičky na samostatném sítu.
Patra sušičky vyložte pečícím papírem, aby Vám směs nepropadávala a rozprostřete stejnoměrně na všechna plata. Nechte sušit, občas plata popřehazujte, prsty proměte (promíchejte) zpola usušené slepence zeleniny. Sušte dokud není zelenina 100% vysušená. I jen malé množství vlhkosti způsobí, že směs začne plesnivět a to určitě po té námaze nechceme.
Jakmile máme usušeno, je potřeba směs pomlít. Já k tomu používám nožový "hrk hrk" mixér, který během 15 sekund umele zeleninové sušení spolu s bylinkama na prach. Rozdělte si směs na několik dávek. V jedné misce vše promíchejte dohromady a máte hotovo.
Domácí vegeta opatřená ručně malovanou etiketou v malé zavařovací skleničce je také pěkným, voňavým dárkem.
Napsat komentář