Cuketovo-citrónový chlebíček

Také sklízíte 2 cukety denně? Pak máte ideální podmínky k upečení luxusního CUKETOVÉHO CHLEBÍČKU s vůní citrónu. V troubě bude než řeknete ŠVEC a výsledek zaručeně oslní - křehký a přesto  vláčný. Pokud jste "bábovkoví", nebojte se použít bábovkovou formu místo chlebíčkové.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 50 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mouka hrubá - 1 hrnek (250 ml)
  • mouka polohrubá - 1 hrnek
  • mouka hladká - 1 hrnek
  • jedlá soda - 1 lžička
  • sůl - 1/2 lžičky
  • kypřící prášek - 1/2 lžičky
  • vanilka - 1/2 lžičky
  • olej - 1/2 hrnku
  • jogurt (řeckého typu) - cca 150 g
  • citrónová šťáva - z 1 bio citrónu
  • citrónová kůra - z 1 bio citrónu
  • vejce - 3 kusy
  • hrubě strouhaná cuketa - 2 hrnky (cca 1 menší kus)
  • cukr - 1/2 hrnku (nebo méně, co kdo snese)

Postup přípravy

Chlebíčkovou formu si vyložíme papírem (bábovkou vymažeme a vysypeme), troubu předehřejeme na 175 oC.

V misce smícháme všechny suché ingredience - mouku (lze použít i jen 3 hrnky polohrubé, není nezbytné míchat všechny 3 typy), sodu, kypřící prášek, sůl a vanilku.

Ve druhé míse společně prošleháme mokré ingredience - vejce, jogurt, olej společně s cukrem a citrónovou kůrou a šťávou.

Do mokrých ingrediencí rychle avšak důkladně vešleháme moučnou směs a úplně nakonec hrubě strouhanou cuketu (klidně neloupanou, slupka střídu zajímavě oživí).

Hotové těsto přemístíme do chlebíčkové formy, uhladíme a pokusíme se jakoby vytvořit uprostřed důlek, aby se nám chlebíček při pečení tolik nevyboulil. Úplně tomu nezamezíme, ale trošku to zmírníme.

Dáme do rozpálené trouby a pečeme cca 45 - 50 minut. Provedeme špejlovou zkoušku! Jakmile špejle vyjde suchá, stáhneme teplotu na 150 oC a pečeme ještě 4-5 minut. Poté vyndáme z trouby, necháme 20 minut chládnout ve formě a následně volně na mřížce.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *