Čokoládovo-tvarohový cheesecake s želé vrstvou
Na manželovi narozeniny jsem vsadila na tolikrát opakovaný, osvědčený a velmi oblíbený nepečený dort. Přemýšlela jsem, jak ho ozvláštnit. Na zahradě dozrávaly ostružiny, takže padla volba na ostružinové želé, díky kterému byl dort takový svěžejší. Připravit se dá ale úplně z jakéhokoliv ovoce, dokonce i mraženého nebo kompotovaného.
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 5 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Recept na celý dort najdete níže
- Želé vrstva:
- Ovocná šťáva *detaily níže - 500 ml
- plátková želatina - 1 balení
- cukr nebo jiné sladidlo - dle chuti a potřeby
Postup přípravy
Příprava dortu je detailně popsána zde:
http://www.prudcejedle.cz/cokoladovo-tvarohovy-cheesecake/
takže v tomto receptu se budu věnovat čistě jen přípravě ovocného želé.
Jaké ovoce zvolit?
Nejlépe čerstvé, sezónní, takové které nabízí zahrádka. Ale to nejde vždy. Sáhněte tedy směle i pro mraženém ovoci, v nejhorším případě lze použít i kompotované. Kompotované ovoce již nepřislazujte. Snadno se pracuje třeba s jahodami, které neobsahují zrníčka, takže je nemusíte pasírovat, stačí je jen rozmixovat. Podobně to lze i s peckovým ovocem, například s meruňkami nebo broskvemi. Tyto však doporučuji krátce povařit s troškou citrónové šťávy a třeba lžící cukru, aby neztratily svou barvu a nezoxidovaly. Ostatně i bobulovité ovoce (ostružiny, maliny, rybíz), když malinko povaříte (stačí i jen 2-3 minuty), budou se Vám lépe pasírovat od semínek. K pasírování použijte klasické sítko.
Takže jdeme na to. Zvolené ovoce omyjeme podle druhu povaříme, necháme vystydnout a přepasírujeme přes sítko. Měli bychom mít ovoce tolik, abychom získali cca 350-500 ml šťávy.
Připravíme si plátkovou želatinu dle návodu - nejčastěji tedy potřebné množství plátků namočíme do trošky vody. Pokud máme 500 ml šťávy, budeme potřebovat celé balení želatiny (6 plátků), při menším množství šťávy si poměrově ponižte také počet plátků. Pokud chcete být extra přesní, můžete dokonce plátky ustřihnout nůžkami.
Želatinu necháme 10 minut bobtnat. Pak dáme kastrůlek na sporák a mícháme na mírném plameni, dokud se želatina nerozpustí. Přidáme trochu ovocné šťávy a vymícháme, aby se nám směs spojila, jde to snadno. Poté nalijeme zbytek šťávy, důkladně promícháme.
Takto připravenou ovocno-želatinovou směs nalijeme na dort do vrstvy mezi čokoládový krém a čokoládovou polevu. Dáme do lednice dokonale zatunout - cca hodinku - a pak přelijeme čokoládovou polevou. Dále postupujeme podle návodu na dort.
Napsat komentář