Čokoládové dortíčky

Před mnoha lety jsem od svého dědečka dostala ručně psanou kuchařku jeho maminky. Udělala mi velkou radost, protože ráda vařím a tak dědeček tušil, že recepty jeho maminky nebudou zapomenuty. Jedním z těchto receptů jsou také tyto plněné sušenky, které se skvěle hodí jako vánoční cukroví.

  • Příprava : 45 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • hladká (špaldová) mouka - 300 g
  • máslo - 200 g
  • cukr moučka - 120 g
  • žloutky - 3 ks
  • rum - 1 lžička
  • mleté vlašské ořechy - hrstka
  • utlučená vanilka
  • kakao holandského typu - 1 lžíce
  • Na promazání:
  • rybízová nebo jiná marmeláda
  • Na ozdobu:
  • kvalitní hořká čokoláda - 100 g
  • 100% tuk - 1 lžička
  • mleté / sekané ořechy - hrstka na posypání

Postup přípravy

Ze všech surovin na vále zpracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodinky odpočívat v lednici. Poté vyválíme na plát o síle cca 4 mm. Vykrájíme různé tvary, umístíme je na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme na 175 oC cca 10-15 minut dokud nezrůžoví.

Upečené sušenky promažeme oblíbenou marmeládou, skvěle se hodí třeba rybízová nebo ostružinová.

Nad párou rozpustíme čokoládu společně se 100% tukem - do kastrůlku dáme vodu a uvedeme ji k varu, na kastrůlek umístíme žáruvzdornou misku, tak aby se nedotýkala vodní hladiny a do ní dáme nalámanou čokoládu a tuk. Mícháme dokud se vše nerozpustí a nespojí v jednolitou směs. Poté si vezmeme pevný igelitový sáček, čokoládu do něj přelijeme. Ustřihneme růžek a pomocí sáčku nanášíme čokoládu na slepené cukroví. Před zatuhnutím čokolády posypeme sekanými oříšky. Nazdobené cukroví umístíme do chladna - v zimě postačí třeba na balkón, aby čokoláda ztuhla.

Skladujeme ve vzduchotěsné krabici na chladnějším místě, například v komoře.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *