Cizrnovo-dýňové kari
Na fotce nic moc, ale ve skutecnosti musim rict, ze se mi zas cosi povedlo! Takova dobrota - CIZRNOVO-DYNOVE KARI pro mrnousky s rajcaty a kokomlikem, podavane s quinuou. Ujidali, vlastne ochutnavali , jsme jeste pred obedem oba dva s Jonaskem a pak jsme sli radeji ven, aby nam k obedu neco zbylo.
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- dýně Hokaido / máslová - 1/3 většího plodu
- mrkev - 2 kusy
- cizrna (vařená) - 400 g
- rajčata - 5 velkých, masitých kusů
- pórek - 1 kus
- olivový olej - 2 lžíce
- kurkuma
- kmín mletý
- česnek
- zelené byliny dle chuti
- sůl
- kokosové mléko - 200 ml
Postup přípravy
Dýni důkladně omyjeme, Hokaido se nemusí loupat, jiný druh oloupeme a nakrájíme na kostky. Mrkve očistíme a jemně nakrájíme. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka (půlkolečka).
Na oleji osmahneme pórek dokud nezvadne, pak k němu přidáme zbytek zeleniny. Promícháme, přidáme koření a lehce osolíme. Přidáme cizrnu, klidně i s nálevem, pokud máme nakládanou. Případně přilijeme vodu, ale pamatujeme, že nevaříme polívku, má to zůstat husté. Za občasného míchání vaříme cca 20 minut, dokud není mrkev +/- měkká.
Po dovaření část rozmixujeme. Nemusíme ani oddělávat bokem, směs je docela hustá, takže si prostě vytyčíme v kastrólu oblast, kterou projedem tyčákem.
A teď přišel čas na kokomlíko, které buď vmícháme do omáčky a nebo jím zdobíme až na talíři. Kokomlíko NEVAŘÍME, hrozí zdrcnutí, což teda nemá vliv na chuť, ale esteticky nic moc.
Jako příloha se hodí kromě Quinui i bulgur, rýže, kuskus, tarhoňa, pohanka... no myslím, že snad kromě brambor to bude dobré s čímkoliv.
Napsat komentář