Cizrnovo-dýňové kari

Na fotce nic moc, ale ve skutecnosti musim rict, ze se mi zas cosi povedlo! Takova dobrota - CIZRNOVO-DYNOVE KARI pro mrnousky s rajcaty a kokomlikem, podavane s quinuou. Ujidali, vlastne ochutnavali , jsme jeste pred obedem oba dva s Jonaskem a pak jsme sli radeji ven, aby nam k obedu neco zbylo.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • dýně Hokaido / máslová - 1/3 většího plodu
  • mrkev - 2 kusy
  • cizrna (vařená) - 400 g
  • rajčata - 5 velkých, masitých kusů
  • pórek - 1 kus
  • olivový olej - 2 lžíce
  • kurkuma
  • kmín mletý
  • česnek
  • zelené byliny dle chuti
  • sůl
  • kokosové mléko - 200 ml

Postup přípravy

Dýni důkladně omyjeme, Hokaido se nemusí loupat, jiný druh oloupeme a nakrájíme na kostky. Mrkve očistíme a jemně nakrájíme. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka (půlkolečka).

Na oleji osmahneme pórek dokud nezvadne, pak k němu přidáme zbytek zeleniny. Promícháme, přidáme koření a lehce osolíme. Přidáme cizrnu, klidně i s nálevem, pokud máme nakládanou. Případně přilijeme vodu, ale pamatujeme, že nevaříme polívku, má to zůstat husté. Za občasného míchání vaříme cca 20 minut, dokud není mrkev +/- měkká.

Po dovaření část rozmixujeme. Nemusíme ani oddělávat bokem, směs je docela hustá, takže si prostě vytyčíme v kastrólu oblast, kterou projedem tyčákem.

A teď přišel čas na kokomlíko, které buď vmícháme do omáčky a nebo jím zdobíme až na talíři. Kokomlíko NEVAŘÍME, hrozí zdrcnutí, což teda nemá vliv na chuť, ale esteticky nic moc.

Jako příloha se hodí kromě Quinui i bulgur, rýže, kuskus, tarhoňa, pohanka... no myslím, že snad kromě brambor to bude dobré s čímkoliv.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *