Celozrnný cheesecake s hruškami a jablky
Tvarohové koláče u nás doma milujeme a když nám ve středu tcháni přinesli 3 přezrálé zimní hrušky, přemýšlela jsem, co s nimi. Emi se sice radovala, ale kdykoliv jsem jí nabízela, že je oloupu, tak zrovna neměla chuť. Zítra je sobota, no chtělo by to nějaký moučníček.
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 01h 10min
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na korpus:
- ovesné vločky - 1,5 hrnku (á 250 ml)
- mleté mandle / ořechy - 1/2 hrnku
- celozrnná špaldová mouka - 1 hrnek
- třtinový cukr - 1/3 hrnku
- máslo / hera - 150 g
- jedlá soda - 1/2 lžičky
- skořice - 1 lžička
- Na hruškovo-jablečnou náplň:
- hrušky - 2-3 kusy
- jablka - 3-4 kusy
- škrob - 2 lžíce
- skořice - 1,5 lžičky
- muškátový oříšek - 1/2 lžičky
- Tvarohový krém:
- tvaroh - 500 g
- zakysaná smetana - 200-250 g
- třtinový cukr - 2 lžíce
- vejce - 3 ks
- utlučená vanilka
Postup přípravy
Hrušky i jablíčka oloupeme a drobněji nakrájíme. V míse promícháme se škrobem, skořicí a muškátovým oříškem.
Troubu rozehřejeme na 175 oC, velkou koláčovou formu vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme a vysypeme).
Ve větší míse smícháme povolené máslo a zbytek surovin na přípravu korpusu. Rukama to jde jedna báseň, těsto je docela lepivé. Vysteleme s ním celou koláčovou formu, dno i boky. Snažíme se dosáhnout stejné tloušťky těsta ve všech částech formy. Dáme do trouby na cca 8 minut předpéct.
Mezi tím si v míse po těstě připravíme tvarohovou náplň - vznikne smícháním všech uvedených ingrediencí. Pomoci si můžeme ručním mixérem.
Na předpečený korpus stejnoměrně rozprostřeme jablka a hrušky. Zalijeme je tvarohovou náplní, kterou krásně uhladíme a šoupneme do trouby. Tu snížíme na 160-165 oC a pečeme přibližně hodinu, dokud není povrch příjemně zlatavý.
Krájíme až po úplném vychladnutí a ztuhnutí. Ideálně třeba až druhý den.
Napsat komentář