Celozrnné špaldové linecké cukroví
První součást sladké pomlázky pro děti na velikonoce je dopečená. Linecké je z celozrnné špaldové mouku, slazené pouze panelou a promazané domácí marmeládou z josty.
S těstem s úžasně pracovalo, nepotřebuje ani v lednici odležet a podmoučovat při rozvalování. Výsledné sušenky jsou mírně kyselkavé, příjemně (málo) sladké. Jsou jemné, drží pěkně pohromadě, přesto jsou křehké, vláčné.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 10 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- celozrnná špaldová mouka - 170 g
- panela - 50 g (nebo jiné sladidlo)
- škrob - 100 g
- máslo / Hera - 90 g
- žloutek - 1 ks
- citrónová šťáva - z 1 kusu
- marmeláda na slepení
Postup přípravy
Z citrónu vymačkáme šťávu a rozpustíme v ní panelu. Ostatní suroviny dáme na vál - nejprve ve smesi mouky a škrobu vytvoříme dolíček a do něj pak dáme všechny mokré suroviny. Zpracujeme vláčné, mírně gumové těsto. Z něj vyválíme plát o tloušťce 3-4 mm. Vykrajujeme tvary, které pečeme do velmi lehce růžova při cca 170 oC. Vychladlé spojujeme pikantní marmeládou, ale není to nutné, dobré jsou i jako sušenky.
Napsat komentář