Babiččino kyselo

Nehledejte v tom tradiční krkonošské kyselo, tohle je prostě obyčejná bílá polévka ze zakysané smetany se ztraceným vejcem vařeným přímo v polévce a bramborami. Z dětství si pamatuju, že to býval tradiční sobotní oběd, když se třeba dopoledne převlékaly peřiny, dělal velký úklid nebo rajóny. Byla to rychlovka, všemi milovaná mňamka a po ní následoval nějaký koláč. Dnešní oběd je tedy s vůní vzpomínek, i když já si ji malinko upravila, abych se vyhnula zásmažce (mouce).

  • Příprava : 5 minut
  • Vaření/pečení : 20 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • brambory - 4-5 kusů
  • vývar / voda+kostka - 900 ml
  • zakysaná smetana - 200 - 250 ml
  • vejce - 4 kusy
  • libeček
  • kmín mletý
  • česnek
  • sůl

Postup přípravy

Brambory očistíme, drobněji nakrájíme, dáme do kastrólu, přidáme libeček, kmín, česnek, s citem osolíme a uvaříme ve vývaru do měkka. Podběrákem jich většinu vybereme a zhruba 1/4 rozmixujeme v bramborové vodě. Uvedeme opět do varu a mezi tím si umyjeme 4 vejce. Postupně, jedno po druhém, opatrně vyklepneme do polévky. Počkáme 1-2 minutky, dokud se trošku nesrazí a jemně odspodu promícháme, abychom je odlepili od dna kastrólu. A vaříme - pro dospělé klidně jen 5 minut, žloutek pak zůstane tekutý a pro děti plných 10 minut, aby došlo k úplnému uvaření žloutku.

Jakmile máme dovařeno, vypneme polévku a vmícháme kelímek zakysané smetany. Pokud zakysanou smetanu převaříme, zdrcne se (jako se to povedlo nechtěně mně). Nevadí to ničemu, je to jen estetická záležitost.

2 Responses to Babiččino kyselo

  1. Tereza

    Daso,
    no vidíte u Vás je hlavní ingrediencí ocet a u nás je to zakysaná smetana. S octem by to na nás bylo už moc kyselé. To jsou ty rozmanitosti kuchyně našich babiček.
    Krásné léto, Tereza

  2. Dasa

    Dobry den, podobne delam od babicky, ale davam tam jeste ocet, coz si myslim, ze je ta hlavni ingredience aby to bylo kyselo 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *