Kokosovo-tvarohový beránek (bábovka)
O letošních Velikonocích jsem si řekla, že zkusím upéct několik různých verzí beránků. Ořechového už mám za sebou a dnes přišla řada na beránka č. 2 - tvarohového s kokosem. Je velmi vláčný, ale zároveň i hodně kyprý. Chuťově jedna báseň, speciálně pro milovníky kokosu.
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 40 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- žloutky - 2 kusy
- cukr krupice - 50 g
- vřelá voda - 2 lžíce
- máslo - 80 g
- tvaroh - 160 g
- dětská krupička - 135 g
- kokos - 70 g
- kypřící prášek - 8 g
- bílky - 2 kusy
Postup přípravy
Uvedené množství je pro formu na beránka o velikosti 29 x 16 cm. V případě, že chcete péct bábovku, vynásobte uvedená množství koeficientem 1,5 (tzn. 80 g másla * 1,5 = 120 g másla atd.), abyste měli dostatek těsta pro klasickou bábovkovou formu.
Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu rozehřejte na 170 oC.
V míse vyšlehejte z bílků a špetky soli pevný sníh.
Do druhé mísy dejte žloutky a cukr. Chvíli společně šlehejte, ať směs lehce zesvětlá a zkrémovatí. Poté přilíjte 2 lžíce vaříci vody - pěkně postupně, jednu lžíci po druhé, při přilévání nepřestávejte šlehat. Pokračujte ve šlehání na nejvyšší otáčky cca 3-4 minutky, za tuto dobu se kompletně rozpustí cukr a vznikne světlá, lehká pěna. Poté přidejte velmi povolené máslo a řádně ho zašlehejte. Dále přišlehejte tvaroh, krupičku, kokos a prášek do pečiva. Úplně naposledy ručně vmíchejte sníh z bílků.
Těstem naplňte beránkovou formu, nebojte se s ní i lehce poklepat, aby těsto pěkně zateklo do všech zákoutí. Naplněnou formu šoupněte do trouby a pečte cca 35-40 minut. Propeční doporučuji vyzkoušet špejlí zapíchnutou do nejhlubšího místa, jakmile ji vytáhnete suchou (bez syrového těsta), máte hotovo.
Upečeného beránka necháme 10 minut ochladnout ve formě a poté jej opatrně z formy vyjmeme (vyklopíme) a necháme vychladnout.
Napsat komentář