Rychlý hruškový koláč s tvarohem
A je tady podzim. Definitivně. Takže hurááá, dáme se do hruškových a jablečných a dýňových jídel. Tento hruškový koláč jsem pekla na oslavu Jonáškova svátku a je vážně... Mňam!
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 45 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Těsto:
- polohrubá mouka - 1 hrnek (250 ml)
- cukr krupice nebo jiné sladidlo - 1/2 hrnku
- prášek do pečiva - 6 g
- mléko - 1/2 hrnku
- olej - 1/4 hrnku
- vejce - 1 ks
- Tvarohová náplň:
- tvaroh - 250 g
- bílek - 1 ks
- vanilkový cukr - 10 g
- škrob (lze vynechat) - 1 lžíce (10 g)
- Ovoce:
- Hrušky, nebo jiné - 5 ks (cca 650 g)
Postup přípravy
Příprava koláče je celkem rychlovka, takže začneme tím, že pustíme troubu, aby se rozehřála na 175 oC, zapékací místu nebo pekáček si vyložíme pečícím papírem (případně vymažeme a vysypeme dle zvyklostí).
Dále si připravíme ovoce. Hrušky oloupeme, překrojíme na půl, vybereme jadřinec a nakrájíme na cca 3 mm velké plátky. Já jsem vždy vzala polovinu hrušky, podélně ji nakrájela a přenesla ji na talíř tak, aby mi půlka zůstala pěkně pohromadě, nerozpadla se.
Při přípravě těsta si jako první vyšleháme bílek v menší míse do hustého sněhu. Později jej použijeme při přípravě tvarohové náplně. Takto vyšlehaný ho zatím dáme stranou.
Do jiné mísy si odměříme všechny suroviny na těsto. Začneme těmi suchými - moukou, cukrem a kypřícím práškem, tyto společně promícháme a pokračujeme tekutými - mléko, vejce a olej. Vše rychle projedeme mixérem a stěrkou pečlivě vyškrábeme všechno těsto do připravené pečící nádoby. Těsto uhladíme.
Do mísy po těstě nachystáme suroviny na tvarohovou vrstvu - tedy tvaroh, vanilkový cukr a škrob (bramborový, nebo třeba lžíci pudinkového prášku, případně úplně vynecháme). Tyto suroviny prošleháme mixérem dokud se pěkně nespojí. Nakonec přidáme i vyšlehaný sněhový bílek, kterým jsme začínali celou přípravu. Ten vmícháme stěrkou pěkně ručně. Ke hruškám se velmi hodí skořice, nebo třeba špetka mletého badyánu či hřebíčku. Nebojte se tedy ovonět tvarohovou část těsta právě tímto kořením.
Stejnou stěrkou nabíráme jednotlivé porce tvarohové náplně tu umísťujeme (pohazujeme) ledabyle po celé ploše těsta. Pěkně stejnoměrně poklademe jednotlivé hromádky pěkně na celou plochu. Je ho dost, takže bude hodně hustě u sebe.
Príma, jdeme do finále! Hrušky - nakrájené poloviny hrušek přemístíme na těsto, lehce je zamáčkeneme do těsta. Takto připravený koláč dáme do trouby na cca 30 minut při plném výkonu, dle potřeby a zkušeností s troubou koláčem otáčíme dle potřeby. Poté dopékáme ještě dalších 15-20 minut při cca 140-150 oC. Celková doba pečení tedy bude cca 45-50 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout, krájíme a servírujeme.
Dobrý den. Budu jej péct. Ty plátky hrušek klást nějak plošně a nebo vždy ta naplátkovaná půlka na jednom místě, akorát rozpostřená, třeba lehce přes sebe? Takhle mi to podle fotky připadá. Koláš jsem mnohokrát jedl u kamarádky, nyní upeču doma 🙂 Je moc chutný. Děkuji
Dobrý den Vašku,
je to přesně jak píšete – celá polovina hrušky sice nakrájená na tenké plátky, ale do koláče vložená „v kuse“, plátky u sebe. Poznal jste to podle obrázku správně 🙂
Přeji, ať se koláč i Vám podaří a pochutnáte si. Krásné podzimní dny! Tereza
Dobrý den. Vyzkoušela jsem a je vážně strašně dobrý. Dávám šest hvězdiček (z pěti :o)
Dobrý den Pavlo,
děkuji za krásnou odezvu, mám radost, že Vám chutnal!
Krásné podzimní dny, Tereza
Prosím na kolik stupňů tedy péct..? Na začátku píšete rozehřát troubu na 175st. ale pak že 30min při plném výkonu..což by bylo 250st. 🙂
Dobrý den Jani,
plným výkonem je myšleno těch 175 st, na které je trouba rozehřátá. Dopléká se to pak při nižším 🙂 Ať se podaří! T.
Vyzkouseno a rozhodne ne naposledy, cast mouky jsem nahradila makovou moukou, no a tvaroh-hruska je prekvapive skvela kombinace. Priste vyzkousim s jinym ovocem 🙂 dekuji za paradni recept!!! Vyborne.
Dobrý den Cristino,
děkuji za zajímavé vylepšení. S makovou moukou to musela být opravdová dobrota. Mám radost, že jste si pochutnali. Krásné podzimní dny! Tereza
Míšo, mám radost, že jste si pochutnali. Klidně ho příště vyzkoušejte i s jiným ovocem. Moje stránky určitě nezmizí. Sice vznikly v době, kdy jsem byla s dětmi doma a tehdy jsem přidávala recepty často, pravidelně. Teď už na něj nemám tolik času, ale přidávám, když je co 🙂 Krásný zbytek léta! Tereza
Začaly nám padat hrušky ze stromu, jsou maličké, ale šťavnaté. Náhodou jsem narazila na tenhle recept a byla jsem opravdu překvapená chutí koláče. Určitě jsem ho nedělala naposledy a Vaše stránky jsem zařadila hned k mým oblíbeným. Děkuji za ně a doufám, že nezmizí!