Žitno-špaldové škvarkové pagáče

Dneska je silvestr a manžel zatoužil po škvarkových pagáčích. Zaběhla jsem do masny, nakoupila nezbytné suroviny a dala se do nich. První den jsou krásně křupavé, později vláčné. A nebojte se uložit je do mrazáku a vytáhnout třeba až přijde neohlášená návštěva nebo po dvou, když vás honí mlsná.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mléko - 250 ml
  • sádlo - 170 g
  • sekané škvarky - 80 g
  • vejce - 1 ks
  • droždí (čerstvé) - 20 g
  • sůl - 1 lžičku
  • pepř mletý - dvě špetky
  • kmín mletý - 1/2 lžičky
  • žitná mouka - 150 g
  • hladká (špaldová) mouka - 300 g

Postup přípravy

Toto těsto se zpracovává hned, nenechává se předkynout. Pokud nechcete kupovat a krájet škvarky, můžete celý objem sádla a škvarků (tj. 250 g) nahradit škvarkovou pomazánkou nebo sádlem se škvarky. Těsto při rozvalování není vůbec potřeba podsypávat, je mastnější, takže se k podložce vůbec nelepí. Na vytvoření vrchní mřížky můžete oprášit mřížku, kterou používáte na krájení brambor do bramborového salátu. Před pečením dle chuti posypte pagáčky hrubozrnnou solí nebo celým kmínem, případně sezamem. A dost řečí, jdeme nato!

Do mísy dáme všechny mokré suroviny - teplé mléko, povolené sádlo, nakrájené škvarky (povolenou škvarkovou pomazánku), vejce a droždí. Na ně přidáme suché suroviny - obě mouky, koření a sůl. Energicky zpracujeme pružné, nelepivé těsto. Pomoci si můžeme domácí pekárnou (program těsto), kuchyňského robota nebo mixér s nasazenými hnětacími háky.

Jak jsem psala v úvodu, těsto se nenechává kynout, ale hned ho začneme zpracovávat. Troubu si rozehřejeme na 180 oC. Pečící plechy vyložíme papírem. Část těsta (cca 1/3) válečkem bez podmoučení rozválíme na cca 5-7 mm silnou placku. Kulatým vykrajovátkem o průměru 5-6 cm (nebo skleničkou s podobným průměrem) vykrajujeme kolečka, do kterých otiskneme mřížku krájítkem na brambory (tu můžeme vytvořit i nožem, nebo ji nemusíme dělat vůbec). Kolečka přeneseme na plech vyložený papírem a dle chuti posypeme (nebo nesypeme vůbec). Vložíme do trouby na cca 15-20 minut dokud nejsou krásně zlatavé až světle hnědé.

Takto postupujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto. Placiček budou cca 4 plechy.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *