Linecká marcipánová srdíčka

Tak tohle cukroví, to má svůj vlastní příběh v naší rodině. Asi před 20ti lety se totiž recept na něj ztratil. Vím, že byl vystřižený z nějaké staré Burdy. Opakovaně jsem na internetu pátrala po receptu, ale bez úspěch. Až letos na podzim jsme v maďarském Hevízu v místní cukrárně na toto cukroví narazili! A bylo vyhráno. Zapátrala jsem hlouběji a našla! Recept byl sice maďarsky, překlad se strýčkem googlem vtipný, ale cukroví je na světě a je přesně takové, jak si pamatuji!

  • Příprava : 45 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na linecké těsto:
  • hladká (špaldová) mouka - 275 g
  • žloutek - 2 ks
  • cukr - 100 g
  • vanilka - extrakt nebo utlučená
  • máslo (případně Hera) - 175 g
  • Na marcipánový okraj:
  • mandlový marcipán - 200 g
  • bílek - 2 ks
  • Na ozdobu:
  • marmeláda - rybízová, ostružinová, meruňková

Postup přípravy

Přípravu začneme umícháním lineckého těsta. Zručně z uvedených surovin vytvoříme těsto, které zavalené ve fólii necháme hodinku - dvě v lednici odpočívat.

Poté si připravíme dva plechy a vyložíme je pečícím papírem. Linecké těsto vyválíme na sílu cca 3-4 mm. Vykrajujeme srdíčka a ta klademe na pečící papír. Postupujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme celé těsto.

K ruce si vezmeme vyšší misku se dvěma bílky a nadrobíme do ní mandlový marcipán. Poté tyčovým mixérem trpělivě mixujeme dohladka. Snažíme se opravdu eliminovat hrudky, protože každá hrudečka ucpe zdobící špičku. Vzniklé těstíčko přesuneme do trezírovacího (zdobícího) sáčku s nasazenou špičkou (užší hvězdička, cca 5-6 mm). Na vykrájená srdíčka nastříkáme marcipánový okraj. Pokud se stane, že se špička ucpe hrudkou, vyšťouráme ji párátkem.

Troubu dáme rozehřívat na 170 oC. Marmeládu naplníme do pevného igelitového sáčku, ustřihneme růžek a naneseme ji do středu srdíček. Špičkou příborového nože pak marmeládu rozprostřeme po celé ploše srdíčka mezi marcipánové mantinely. Marmelády můžeme i nakombinovat. Polovinu srdíček udělat s meruňkovou marmeládou - oranžová srdíčka, druhou polovinu s malinovou nebo rybízovou - červená srdíčka.

Takto připravená srdíčka pečeme do tmavší růžové barvy. Po úplném vystydnutí je skladujeme společně s ostatním cukrovím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *