Roláda Banana Split
Děti mi občas ze školky přinesou banán od svačiny a doma se k němu moc nemají. Lívance, bábovku... to už všechno bylo. Venku je teplo, chtělo by to něco osvěžujícího, ale u sporáku se mi dlouho stát nechce, aha... už vím!
- Příprava : 40 minut
- Vaření/pečení : 8 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- vejce - 5 kusů
- cukr moučka - 5 lžic
- polohrubá (pšeničná) mouka - 5 lžic
- utlučená vanilka
- Na krém:
- tvaroh - 250 g
- zakysaná smetana - 200 ml
- smetana ke šlehání - 200 ml
- Na náplň:
- ovoce - 2 banány (hrst jahod, malin...)
- Na ozdobu:
- šupinky hořké čokolády - 2 hrstky
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 180 oC, plytký plech vyložíme pečícím papírem.
Připravíme si 2 mísy a oddělíme do nich bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhou pěnu. Ke žloutkům přidáme 5 lžic cukru a vyšleháme je do světlounké pěny. Poté odstavíme mixér a dál už budeme pracovat pouze pomocí špachtle - já ráda používám silikonovou stěrku. Takže si ji vezmeme do ruky a bílky cca na 3-4x postupně přidáváme a vmícháváme do žloutkové pěny. Vždy nabereme část vyšlehaného bílkového sněhu a rozmícháme ve žloutkách. Drobné nerozmíchané hrudky sněhu zatím nevadí.
Jakmile máme zapracovaný veškerý bílkový sníh, podáme si k ruce mouku a postupujem stejně jako s bílky. Vaječnou pěnu v míse poprášíme lžící mouky, zamícháme a dáme další lžíci, zamícháme... až přidáme postupně 5 lžic mouky. Při vmíchávání mouky by se nám už měly rozmíchat všechny hrudečky bílkového sněhu, které zůstaly, takže těsto by mělo být krásně hladké.
Přeneseme jej na připravený pečící papír a stěrkou jen rozetřeme pečlivě po celé ploše plechu. Dáme si záležet, aby bylo všude +/- ve stejné výšce. Plech šoupneme do trouby na 8 minut. Mezitím, co se peče, uklidíme na stole a připravíme si čistou látkovou utěrku na nádobí.
8 minut uteče jako voda, takže roládový korpus z trouby ven! Hned ho přikryjeme připravenou rozprostřenou utěrkou a šikovně jej na utěrku překlopíme. Horký plech dáme stranou a z korpusu ihned sloupneme pečící papír. Pracujte opatrně, ať si ho nepotrháte - tedy korpus, ne ten papír 😉 Jakmile jsme papír svlékli, tak horkou roládu i s utěrkou (jakoby utěrka byla náplň) zarolujeme. Rolujeme tu širší stranu, aby výsledná roláda byla dlouhá (ne úzká a tlustá). Takto smotaný necháme korpus vystydnout.
Jakmile už bude trošku ostydlý, můžeme se dát do přípravy krému. Smetanu ke šlehání si ušleháme do polotuha, přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a vyšleháme do krému. Krém nesmí být tekutý, ale není ani úplně tvrdý, pevný, špatně by se s ním pracovalo. Pokud Vám nevadí ztužovač šlehačky, klidně můžete jeden do krému přidat, ale není to nezbytně nutné.
Vychladlý korpus s citem rozbalíme. Zhruba 2/3 krému na něj rozetřeme. Do ohybu vložíme ovoce, banány překrojte na 2-3 díky a naskládejte tak, aby nešly do zatáčky. A můžeme roládu opět stočit.
Zbytkem krému potřeme roládu zvenku a obsypeme ji čokoládou. Buď se dají koupit přímo nalámané čokoládové plátky, nebo hoblinky a nebo prostě vezměte do ruky hořkou čokoládu, struhadlo a přímo na roládu čokoládu nastrouhejte. Místo čokolády můžete použít také vrstvu mletých / sekaných ořechů.
Před podáváním je dobré nechat roládu alespoň 2-3 hodiny vychladit v lednici.
Dobrý den Terezko, ten krém je zcela bez cukru? Děkuji, Katka
Dobrý den Katko, ano, opravdu je krém naprosto bez cukru. Mléčné výrobky obsahují cukry, které se v nich přirozeně vyskytují a tak je už většinou dále nepřislazuji. Navíc v roládě je zamotaný banán, což je velmi sladké ovoce. Každopádně, klidně můžete přisypat vanilkový cukr nebo moučkový a nebo přidat jiné sladidlo, které jste zvyklá používat a co vám chutná. Je to Váš zákusek a důležité je, abyste si pochutnali. Ať se podaří! Krásné letní dny! Tereza