Řez z kyšky

Lahodná, nadýchaná a přesto vláčná a vlhká buchta, která je během pár minut v troubě. Navíc laděná na zdravou notu - pečená z ořechů, ovesných vloček s minimem cukru. Nahoře je krém z 52% čokolády. Pokud nemáte kyšku, nesmutněte, stejně dobrá bude z jogurtu, podmáslí, acidofilního mléka... Je to veliká mňamka!

  • Příprava : 10 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • polohrubá mouka - 1 a 1/2 hrnku (á 250 ml)
  • ovesné vločky - 1 hrnek
  • mleté vlašské ořechy - 1/2 hrnku
  • cukr nebo jiné sladidlo - 1/2 hrnku
  • jedlá soda - 1 lžička
  • kypřící prášek - 1 lžička
  • kyška - 400 g
  • mléko - 1/2 hrnku
  • olej - 1/2 hrnku
  • Na krém:
  • zakysaná smetana - 200 g
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 100 g
  • Na ozdobu:
  • mleté / sekané ořechy - 2 hrstky

Postup přípravy

Troubu si rozehřejeme na 180 oC, menší pekáč nebo velkou kulatou koláčovou formu (prům. cca 30 cm) si vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme a vysypeme, jak je kdo zvyklý.

Ovesné vločky nameleme - stačí pár pulzů v hrk hrk mixéru. V míse smícháme všechny suché ingredience - mouku, ořechy, vločky, sodu, kypřící prášek i cukr a přidáme veškeré mokré ingredience - mléko, kyšku a olej. Mléko můžeme vynechat, pokud použijeme o něco více kyšky (podmáslí, jogurtu...). Řiďte se hustotou těsta, nesmí být úplně řídké, ale ani ne příliš těžké, husté. Ale zase v tom nehledejte zbytečnou vědu 😉 Promíchané těsto rozetřeme do jedné roviny do připravené formy na koláč a dáme péci na cca 30 minut. Propečení zkontrolujeme špejlí zapíchnutou do nejvyššího místa ve středu koláče. Pokud ji vytáhneme suchou, stáhněte teplotu na 150 oC a pečete ještě 5 minutek. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Jakmile už je moučník téměř studený, připravíme si krém - čokoládu ve vodní lázni rozpustíme. Můžeme si pomoci i mikrovlnkou - mohlo by stačit 2x 30 sekund a řádně promíchat. Ale zjistila jsem, čas hodně ovlivňuje nádoba, ve které se čokoláda rozehřívá, takže nebuďte rozladění, když to bude trvat déle a naopak hlídkujte, může to být i dřív, ať se Vám čokoláda nepřipálí.

Jakmile je čokoláda rozpuštěná a krásně hladká, bez kousků, přidáme k ní zakysanou smetanu a ručně z obou ingrediencí vymícháme hladký krém. Ten naneseme a ozdobně uhladíme na moučníku. Tím můžeme skončit a nebo můžeme posypat třeba sekanými / mletými ořechy dle chuti. Já jsem nahoru na jemném struhadle nastrouhala tyčinku Margot, kterou děti vykoledovaly na Velikonoce. Moučník skladuji v uzavřené dóze v lednici, v chladnějším období bude stačit i špajzka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *